Na hlavný obsah

Prigožinovo povstanie neuspelo, ale ukázalo slabosť Putinovho režimu

Ukázalo, aká chaotická je situácia v Rusku.

Prigožinovo povstanie neuspelo, ale ukázalo slabosť Putinovho režimu
Ruský prezident Vladimir Putin počas svojho príhovoru k národu v Moskve v sobotu 24. júna 2023. Foto: TASR/AP

Hoci sobotňajší (25. 6.) krátky pokus o vzburu proti ruskému vedeniu, ktorý uskutočnila Vagnerova súkromná žoldnierska skupina, nakoniec zlyhal a ozbrojenci sa po celodennom ťažení na Moskvu stiahli, tieto udalosti ukázali, aká chaotická je situácia v Rusku.

Naznačili, že pozícia prezidenta Vladimira Putina je oveľa menej pevná, ako sa zdalo. Takto sa vo svojich komentároch vyjadrujú svetové médiá. Denník The Wall Street Journal dospel k záveru, že Putinovi sa vypomstila vojna na Ukrajine, zatiaľ čo The Sunday Times hovorí o ponížení ruského prezidenta.

„Povstanie Vagnerových jednotiek pod vedením Jevgenija Prigožina je definitívnym potvrdením toho, ako katastrofálne sa vojna na Ukrajine pre Putina vyvíja. Aj keď ruský vodca zvíťazí v boji proti vagnerovcom, je ťažké si predstaviť, že Putin môže prežiť takéto poníženie.

Jeho prestíž, moc a dokonca aj život sú teraz v stávke,“ napísal Gideon Rachman v denníku Financial Times. „Pred pätnástimi mesiacmi stála armáda Vladimira Putina pred Kyjevom. Teraz ruský líder bojuje o udržanie Moskvy,“ zhrnul komentátor.

Rusko zachvátil chaos

Aj Peter Baker v denníku The New York Times dospel k záveru, že Vagnerova vzbura je najväčšou výzvou Putinovej vlády. „Krátkodobé povstanie naznačuje, že Putinova moc je najviac oslabená od jeho nástupu do funkcie pred viac ako dvadsiatimi rokmi,“ píše.

Taliansky denník La Stampa považuje vzburu za dôkaz, že Rusko zachvátil chaos, zatiaľ čo bulvárny denník Sunday Mirror v Británii má na prvej strane titulok „Teror sa obrátil proti diktátorovi, Putin sa potáca na hrane“.

„Vojenské povstanie v jeho vlastnej krajine. Pôvodne plánovaná rýchla okupácia Ukrajiny sotva mohla nabrať horší spád. Namiesto posilnenia vlastnej moci Putin destabilizoval Rusko a svoju moc,“ domnieva sa Neue Zürcher Zeitung.

Ďalšie švajčiarske noviny, Tages Anzeiger, tvrdia, že aj keď vzbura trvala krátko, po nej už nič nebude ako predtým. „Prezident vychádza z tejto drámy značne oslabený, ľudia sú rozčarovaní,“ uvádza sa v komentári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet