Na hlavný obsah

Putin pripustil, že Vagnerovu skupinu v plnom rozsahu financoval ruský štát

Mali dostať dovedna 930 miliónov eur.

Putin pripustil, že Vagnerovu skupinu v plnom rozsahu financoval ruský štát
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok (27. 6.) prvýkrát pripustil, že ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu podnikateľa Jevgenija Prigožina v plnom rozsahu financoval ruský štát, informovala o tom agentúra DPA.

„Túto skupinu sme plne financovali,“ povedal Putin v utorok podľa ruskej agentúry Interfax pri stretnutí s vojakmi.

Vagnerovci podľa vyjadrení Putina dostali zo štátneho rozpočtu v období od mája 2022 do mája 2023 dovedna 86,26 miliárd rubľov (930 miliónov eur).

Ruský prezident v sobotu (24. 6.) označil členov Vagnerovej skupiny, ktorí sa podieľali na predčasne ukončenej vzbure, za „zradcov“. Oficiálne sa vagnerovci označujú za súkromnú vojenskú spoločnosť, pripomína DPA.

Prigožin je v Bielorusku

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny sa už momentálne nachádza v Bielorusku. Potvrdil to v utorok bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, informovali agentúra DPA a stanica Sky News.

„Áno, skutočne, dnes je v Bielorusku,“ uviedol Lukašenko podľa bieloruskej tlačovej agentúry Belta.

Prigožin v piatok obvinil ruskú armádu z raketového útoku na tábory jeho bojovníkov. Následne sa počas uplynulého víkendu pokúsil pomocou svojich jednotiek zvrhnúť ruské vojenské velenie. Zmocnili sa mesta Rostov nad Donom na juhu Ruska a vydali sa smerom na Moskvu.

V sobotu večer sa však situácia upokojila, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do táborov na Ukrajine. Samotný šéf vagnerovcov sa odvtedy na verejnosti neobjavil, pričom o mieste jeho pobytu sa viedli rozsiahle špekulácie.

Ukončenie krízy sprostredkoval práve bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. V súlade s dohodou sa mal Prigožin presunúť do Bieloruska, zatiaľ čo jeho muži dostali na výber, či sa k nemu pridajú, alebo budú začlenení do ruských ozbrojených síl.

Od utorňajšieho rána informovali médiá o lietadle spájanom s Prigožinom, ktoré odletelo z Moskvy a pristálo v Bielorusku. Nemenovaný americký predstaviteľ pritom naznačil, že šéf vagnerovcov sa ubytoval v Minsku v hoteli bez okien.

Výzva pre NATO od Litvy a Lotyšska

Pobaltské štáty Litva a Lotyšsko vyzvali v utorok Severoatlantickú alianciu (NATO), aby posilnila svoje východné krídlo. Je to reakcia na očakávania, že ruská žoldnierska Vagnerova skupina si po presune do Bieloruska vybuduje v tejto krajine svoju novú základňu. Informoval o tom denník The Guardian.

„Tento krok je potrebné posúdiť z iného bezpečnostného hľadiska. Videli sme, čo títo žoldnieri dokážu,“ povedal lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs novinárom počas návštevy Paríža, ktorú absolvoval s partnermi z ostatných pobaltských krajín.

Šéf litovskej diplomacie Gabrielius Landsbergis povedal, že rýchlosť, akou vagnerovci postupovali na ruskú metropolu Moskva, keď za jediný deň prešli stovky kilometrov, ukazuje, že obrana pobaltských štátov by sa mala posilniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet