Na hlavný obsah

Sociálni partneri vyzývajú poslancov a prezidentku, aby zastavili prijímanie škodlivých návrhov zákonov

Tvrdia, že sú obeťou populizmu.

Sociálni partneri vyzývajú poslancov a prezidentku, aby zastavili prijímanie škodlivých návrhov zákonov
Na snímke poslanci v pléne Národnej rady SR. Foto: TASR

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ), Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, Asociácii priemyselných zväzov a dopravy (APZD), členovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ako aj zástupcovia zamestnancov združení v Konfederácii odborových zväzov (KOZ) SR verejne vyzývajú poslancov Národnej rady SR a prezidentku SR, aby zastavili obchádzanie riadneho legislatívneho procesu a prijímanie návrhov zákonov škodlivých pre krajinu.

Predkladanie poslaneckých návrhov a závažných regulačných opatrení bez riadneho vyčíslenia ich dosahov na obyvateľstvo a podniky, či prijímanie zákonov bez akejkoľvek odbornej diskusie za zatvorenými dverami sa podľa sociálnych partnerov v uplynulom období stalo na Slovensku bežnou praxou.

Návrhy zákonov sa predkladajú bez potrebnej analýzy, čo často spôsobuje opätovné otváranie legislatívy z dôvodu jej nerealizovateľnosti v praxi.

Je podľa nich neprípustné, aby sa domáce podniky a obyvatelia Slovenska donekonečna stávali obeťami populizmu, účelového zavádzania a nástrojov predvolebných kampaní, ktoré priamo negatívne zasahujú do ich rozpočtov a peňaženiek. Takýto stav považujú sociálni partneri za neakceptovateľný.

„Nekontrolovateľné a nesystémové legislatívne zmeny pritom oslabujú celú ekonomiku. Klesá konkurencieschopnosť, rastú konečné ceny tovarov a služieb i nezamestnanosť. Na to v konečnom dôsledku dopláca celá krajina,“ zdôraznili v pondelok (19. 6.) na spoločnej tlačovej konferencii zástupcovia zamestnávateľov.

„Parlament prijíma aj legislatívne normy, ktoré nekompetentne zasahujú do systému sociálneho poistenia, daňovej oblasti či oblasti školstva. Táto legislatíva je častokrát nevykonateľná a prípadne prináša množstvo aplikačných problémov,“ upozornili zástupcovia zamestnancov.

Je to neudržateľné, tvrdia

Súčasný stav sa podľa sociálnych partnerov nedá udržať. „Neakceptujeme a nebudeme akceptovať situáciu, aby sme sa o kľúčových legislatívnych zmenách dozvedeli z médií. Ani aby sme obchádzali jednotlivých poslancov a snažili sa ich presvedčiť, prečo by mali či nemali podporiť daný legislatívny návrh,“ podčiarkli predstavitelia sociálnych partnerov.

Spoločným cieľom je podľa nich mať dlhodobo zachovaný systémový a férový prístup k legislatívnemu procesu. Rovnako ako spoločne viesť kultivovaný sociálny dialóg za účasti všetkých dotknutých subjektov s cieľom prijímať zákony, ktoré sú v prospech krajiny, podnikov a obyvateľstva.

„Je načase začať prijímať návrhy zákonov, ktoré sa zakladajú na odbornosti a sú skutočne v prospech našej ekonomiky a životnej úrovne domácností. A to nielen naoko,“ dodali zamestnávatelia združení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko