Na hlavný obsah

Španieli víťazmi tretieho ročníka Ligy národov

Taliani opäť obsadili bronzovú priečku.

Španieli víťazmi tretieho ročníka Ligy národov
Španieli sa tešia z víťazstva v Lige národov. Foto: TASR/AP

Futbalisti Španielska triumfovali v treťom ročníku Ligy národov UEFA. V nedeľňajšom finále v Rotterdame zdolali Chorvátov 5:4 v jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom čase a ani v predĺžení gól nepadol.

Španieli vystriedali na tróne Francúzov, v premiérovom ročníku Ligy národov sa tešili z trofeje Portugalčania. Finále malo aj slovenskú stopu, v pozícii štvrtého rozhodcu bol Ivan Kružliak.

Na treťom mieste skončili Taliani, ktorí v súboji o bronz na turnaji Final Four zvíťazili v Enschede nad domácim Holandskom 3:2. Zopakovali tak svoje umiestnenie spred dvoch rokov.

Chorvátsko – Španielsko 0:0 pp, 4:5 v rozstrele z 11 m

Rozstrel z 11 m: Vlašič 1:0, Joselu 1:1, Brozovič 2:1, Rodri 2:2, Modrič 3:2, Merino 3:3, Majer nedal, Asensio 3:4, Perišič 4:4, Laporte nedal, Petkovič nedal, Carvajal 4:5. Rozhodovali: Zwayer – Lupp, Achmüller (všetci Nem.), ŽK: Petkovič – Gavi, Nacho, Rodri.

Chorvátsko: Livakovič – Juranovič (112. Stanišič), Šutalo, Erlič, Perišič – Modrič, Brozovič, Kovačič – Pašalič (61. Petkovič), Kramarič (90.+1 Majer), Ivanušec (78. Vlašič)

Španielsko: Simon – Navas (97. Carvajal), Le Normand (78. Nacho), Laporte, Alba – Rodri, Ruiz (78. Merino) – Asensio, Gavi (87. Olmo), Pino (66. Fati) – Morata (66. Joselu)

V základnom hracom čase gól nepadol

Španieli boli v úvode aktívnejší, vysoko napádali a hrali s vysunutou obranu. Chorváti sa prezentovali pozornou defenzívou, no v 9. minúte urobil brankár Livakovič hrubú chybu, ktorú Morata nevyužil. Gól by však aj tak neplatil, pretože španielsky útočník bol v ofsajde.

Krátko na to Gavi zobral loptu Erličovi, dostal sa do šestnástky, no namieril tesne vedľa ľavej žrde. Aj Chorváti sa postupne osmelili v útoku. Po dlhej prihrávke Šutala sa Kramarič v 23. minúte dostal za obranu súpera, ale nespracoval si dobre loptu a jeho strelu zblokoval Laporte. O osem minút neskôr poslal Modrič center do šestnástky, Perišič sa dostal k hlavičke, ale Simon z jeho pokusom nemal problém.

Po prestávke začali lepšie Chorváti. Perišič sa uvoľnil na krídle a poslal center pred bránu, lopta sa dostala k Juranovičovi, no krížnou strelou netrafil priestor troch žrdí. V 57. minúte predviedli Španieli rýchlu kombináciu. Pino vysunul Albu, ktorý centrom našiel Asensia, ale ten hlavičkou minul. Fati sa v 84. minúte dostal do najväčšej šance duelu, keď mu Merino prihral do šestnástky, ale jeho pokus zneškodnil Perišič na bránkovej čiare.

V úvode predĺženia si tímy dávali pozor na chyby. Majer sa však v 100. minúte dostal do úniku, Nacho však predviedol dôležitý obranný zákrok a zneškodnil jeho šancu. Na druhej strane sa mohol presadiť Olmo, ale prestrelil Livakovičovu bránu. Rozhodnúť musel až rozstrel a v ňom si lepšie počínali hráči Španielska. Na ich strane bol neúspešný iba Laporte, v tíme Chorvátska nepremenili svoje pokusy Majer a Petkovič. V šiestej sérii rozhodol o triumfe „La Furia Roja“ Carvajal.

Taliani opäť tretí

Futbalisti Talianska obsadili v Lige národov 2022/2023 tretie miesto. V nedeľňajšom zápase o bronz zdolali v Enschede domácich Holanďanov 3:2. Taliani si tak zopakovali umiestnenie z ročníka 2020/2021.

Zverenci trénera Roberta Manciniho viedli už po 20 minútach 2:0, keď sa presadili Federico Dimarco a Davide Frattesi. Domáci reprezentanti znížili v 68. minúte gólom Stevena Bergwijna, no už o štyri minúty inkasovali po individuálnej akcii Federica Chiesu.

Tento gól sa ukázal ako víťazný, keďže Holanďania dokázali v záverečnom nápore už iba znížiť na konečných 2:3 gólom Georginia Wijnalduma v 90. minúte.

Holandsko – Taliansko 2:3 (0:2)

Góly: 68. Bergwijn, 90. Wijnaldum – 6. Dimarco, 20. Frattesi, 73. Chiesa.

Holandsko: Bijlow – Dumfries, Geertruida (46. Wijnaldum), Van Dijk, Aké – Wiefer (76. Veerman), F. De Jong, Simons (63. Koopmeiners) – Malen (46. Bergwijn), Gakpo, Lang (46. Weghorst)

Taliansko: Donnarumma – Toloi, Acerbi, Buongiorno, Dimarco (74. Spinazzola) – Frattesi, Cristante, Verratti (85. Barella) – Gnonto (63. Zaniolo), Retegui (85. Pellegrini), Raspadori (63. Chiesa)

Tón prvého polčasu udal rýchly gól Talianov, ktorí skórovali zo svojej prvej šance. V 7. minúte sa Raspadori dostal k centrovanej lopte, efektne ju posunul za seba a Dimarco zužitkoval výhodnú streleckú pozíciu – 0:1.

Od 20. minúty viedli „azúroví“ už 2:0. Holanďania neodvrátili ofenzívnu hrozbu, Frattesi sa dostal za ich obranu a pred brankárom Biljowom nezaváhal. Dimarco bol pri chuti a jeho ďalší nebezpečný pokus skončil v 27. minúte tesne nad bránou.

Domáci v prvom polčase herne príliš nezaostávali, no dlho si nevedeli vytvoriť výraznejšiu gólovú príležitosť. Dočkali sa jej v 41. minúte, keď sa Gakpo dostal do sľubnej šance, ale minul bránu.

Holanďania zvýšili obrátky

Holanďania v druhom polčase zvýšili tempo a ofenzívnou aktivitou sa snažili o kontaktný gól. Dočkali sa ho v 69. minúte, keď Taliani odvrátili centrovanú loptu iba k Bergwijnovi, ktorý si zasekávačkou položil protihráča a strelou k vzdialenejšej žrdi prekonal Donnarummu.

Taliani opäť získali tretiu priečku.
Taliani sú opäť bronzoví. Foto: TASR/AP

Už o štyri minúty neskôr úradujúci majstri Európy získali späť dvojgólový náskok, keď Chiesa potiahol akciu po ľavej strane, pred prihrávkou uprednostnil strelu a prekvapil Bijlowa – 1:3. „Oranjes“ sa naďalej snažili o návrat do zápasu, v 82. minúte sa ešte tešili predčasne.

Gól Weghorsta VAR neuznal pre ofsajd, no v závere riadneho hracieho času sa Wijnaldum dostal k lopte v pokutovom území a ľavačkou prestrelil talianskeho brankára – 2:3. V nadstavenom čase Taliani premárnili príležitosť streliť štvrtý gól, keď Pellegrini nepresne zakončil prečíslenie. Holanďania sa už k príležitosti vyrovnať nedostali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport