Na hlavný obsah

Sťažujú sa na holuby, hniezdia im na balkónoch či parapete. Veterinár varuje, že môžu prenášať choroby

V období hniezdenia je ich výskyt častejší.

Sťažujú sa na holuby, hniezdia im na balkónoch či parapete. Veterinár varuje, že môžu prenášať choroby
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Holuby nedajú spávať obyvateľom Nitry. V panelákoch sadajú na parapety a niekde sa pokúšajú aj zahniezdiť. Veterinár upozorňuje na nebezpečenstvo prenosu chorôb. Viac ako polovica vzoriek od odchytených vtákov bola premorená infekčnými zárodkami.

Obyvatelia najväčšieho nitrianskeho sídliska holuby vidia a počujú na balkónoch a okenných parapetách od skorého rána. Niektorí dávajú na tieto miesta ochranné hroty alebo atrapy dravcov.

„Je hniezdne obdobie, takže preto sú výskyty holubov na parapetách, na balkónoch častejšie. Holuby mávajú spravidla dve vajíčka a plodná samica môže zahniezdiť aj trikrát do roka,“ vysvetlil ochranár Stanislav Kováč.

Téme sa v regionálnych správach venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

S holubmi má problém radnica aj v centre mesta. Niektorých ľudí to hnevá, iní s tým problém nemajú. Holuby chytajú do klietok, vlani takto odchytili 2 800 holubov. Odborníci majú aj inú metódu.

„Dajú sa urobiť takzvané mestské holubníky, kde sa tieto holuby zámerne prikŕmia, sústredia, ale odoberajú sa im vajíčka, nahrádzajú sa umelými,“ priblížil Kováč.

Znižovanie počtu holubov v meste odporúča aj veterinár a upozorňuje, že môžu byť prenášači chorôb. „Ochorenie zvané aj citakóza spôsobuje u ľudí zápaly horných dýchacích ciest, zápaly pľúc. Ďalším ochorením je kampilobakterióza, spôsobuje zápaly tráviaceho traktu. Je to takisto vtáčia tuberkulóza,“ spresnil veterinár Róbert Rathouský.

S holubmi sa pasujú aj v Seredi, kde si na ich humánny odchyt objednali odbornú spoločnosť. V Banskej Bystrici radnica požiadala o usmernenie špecializovanú štátnu správu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny