Na hlavný obsah

Verdikt v spore lekára Sabaku s hnutím Republika by mohol padnúť o necelý mesiac

Na júnovom pojednávaní rozsudok neodznel.

Verdikt v spore lekára Sabaku s hnutím Republika by mohol padnúť o necelý mesiac
Na snímke zľava lekár Peter Sabaka a predseda hnutia Republika Milan Uhrík. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Na okresnom súde v Nitre sa v pondelok (26. 6.) uskutočnilo pojednávanie vo veci sporu medzi lekárom Petrom Sabakom a politickým hnutím Republika. Týka sa výrokov, ktoré členovia strany zverejňovali na adresu lekára počas pandémie. Očakávaný rozsudok však nepadol a pojednávanie sa odročilo na 17. júla, kedy by mohol odznieť verdikt.

O súdnom spore medzi Petrom Sabakom a hnutím Republika informovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Žalobcom v tomto prípade je lekár Peter Sabaka, ktorý žaluje hnutie Republika ako politický subjekt. Žaloba sa týka ochrany jeho osobnosti.

Pred časom členovia stran Republika a sympatizanti zverejňovali najmä na sociálnych sieťach videá, v ktorých sa vyjadrovali aj k pandemickej situácii a aj k štátom prijatým opatreniam.

Žalobca Peter Sabaka v žalobe poukazuje na to, že viaceré videa napádajú jeho osobu. Sú v nich zverejňované jeho podobizne, pričom je v nich označovaný za covidového proroka – za osobu, ktorá sa na pandémii mala obohatiť.

Tiež smerujú k tomu, že ho označil za osobu, ktorá sa podľa neho mala podieľať na protipandemických opatreniach, ktoré obmedzovali spoločnosť, pričom on nie je členom žiadneho orgánu, ktorý o takýchto opatreniach vôbec nerozhodoval.

Tieto videá sa zverejňovali v napätej spoločenskej situácii a podľa žalobcu smerovali hnev verejnosti voči nemu.

V žalobe, ktorú predniesla strana Petra Sabaku, sa tvrdí, že vyjadrenia v týchto zverejnených videách zasiahli do jeho osobnosti, do občianskej cti lekára aj do jeho dôstojnosti, pričom išlo o zásahy dlhodobé, intenzívne a koordinované cez sieť informačných kanálov.

Republika mala rôzne argumenty

Čo sa týka protistrany, teda hnutia Republika, na súd okrem právneho zástupcu prišiel aj predseda Milan Uhrík. Pred súdom vystúpil právny zástupca. Argumentoval proti žalobe aj tým, že napadnuté výroky prezentovali fyzické osoby, pričom celú žalobu podali na právnickú osobu, teda na politické hnutie

Zazneli odvolania aj na slobodu prejavu, aj odvolania na nálezy českého Najvyššieho súdu. Ten pred časom konštatoval, že keď predseda politickej strany prezentuje nejaké svoje výroky, ide o jeho osobné výroky a nemožno ich považovať za názor celej politickej strany.

Lekár Peter Sabaka v žalobe žiada ospravedlnenie a aj náhradu nemajetkovej ujmy, a to vo výške 100-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál