Na hlavný obsah

Ťažké stroje poškodili vzácny prírodný úkaz pred jaskyňou, ktorá je zapísaná na zozname UNESCO

Rekonštruujú zariadenie na meranie výdatnosti prameňa.

Ťažké stroje poškodili vzácny prírodný úkaz pred jaskyňou, ktorá je zapísaná na zozname UNESCO
Ochranné pásmo Krásnohorskej jaskyne. Foto: RTVS

V okrese Rožňava došlo k ďalšej prírodnej katastrofe. V ochrannom pásme Krásnohorskej jaskyne sa ocitli ťažké mechanizmy. Rekonštruujú tam totiž zariadenie na meranie výdatnosti prameňa Buzgó. Ochranári aj obyvatelia sú zhrození.

Krásnohorská jaskyňa je jednou zo slovenských jaskýň zapísaných v zozname UNESCO. Pred jej vchodom vytvoril krasový prameň Buzgó vzácne penovcové kaskády. Boli posledné, ktoré sa na Slovensku zachovali. Od minulého týždňa sú už minulosťou. Zahryzol sa do nich bager.

„Je to jeden veľký zásah do prírody, ktorý nemá logické zdôvodnenie. Niečo také sa tam vôbec nemalo stať. Je to na území národného parku a v treťom stupni ochrany,“ vysvetlil jaskyniar a správca Krásnohorskej jaskyne Jaroslav Stankovič.

Pred jaskyňou bolo od roku 1958 monitorovacie zariadenia, ktoré meralo výdatnosť prameňa Buzgó. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) už chátralo a musia ho vymeniť za nové.

Zásahu do ochranného pásma sa venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová:

„Boli upozornení na to, že je tam výskyt chráneného druhu živočícha – sadlorenky panónskej. Práce sa mali realizovať tak, aby sa tento druh nepoškodil. Mali sme informáciu, že sa to bude riešiť všetko ručne,“ uviedol anorganik zo Správy Národného parku Slovenský kras Ján Kilík.

Vo vode sa nachádzal vzácny ulitník, ktorého spoločenská hodnota je 200 eur. Podľa odborníkov ich tam mohli byť státisíce. „Budeme zisťovať rozsah škôd, keď tieto práce ukončia,“ dodal Kilík.

O vykonávaných prácach nevedeli ani Správa slovenských jaskýň, národný park či obec, ktorá vykonala štátny stavebný dohľad. „Povolenie na realizáciu predmetných prác je v štádiu šetrenia stavebného úradu obce Krásnohorská Dlhá Lúka,“ vysvetlila starostka obce Iveta Gebeová.

SHMÚ obnoví všetky takéto zariadenia

SHMÚ má 1 500 takýchto zariadení a postupne ich plánuje všetky obnoviť. Hovorí, že pred Krásnohorskou jaskyňou pracujú na základe zákona o geologických prácach.

„Naše povolenia, ktoré máme v rámci oblasti v ochrannom pásme, hovoria aj o výnimke pri vstupe motorových vozidiel na pozemky za hranicami zastavaného územia obce. Taktiež o výnimke na pohyb mimo vyznačeného turistického alebo náučného chodníka. Zároveň máme súhlas na zmenu stavu mokrade,“ uviedol vedúci odboru Podzemné vody SHMÚ Eugen Kullman.

Ťažké mechanizmy po týždni z tohto areálu zmizli. Momentálne sa tu robia zásahy len ručne. Po dokončení prác a ďalšom zisťovaní škôd Správa národného parku Slovenský kras podá podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny