Na hlavný obsah

To, či cementáreň skutočne znečisťuje životné prostredie, ukáže až monitoring Košického kraja

Obyvatelia sa roky sťažujú na prach i zápach.

To, či cementáreň skutočne znečisťuje životné prostredie, ukáže až monitoring Košického kraja
Snímka cementárne. Foto: RTVS

Hlasy obyvateľov trinástich obcí v okolí cementárne v Turni nad Bodvou, ktorí sa roky sťažujú na čierny prach v záhradách, zápach a zvýšenú chorobnosť, vypočuli. Kvalitu ovzdušia zmonitoruje Košický kraj.

To, či cementáreň skutočne znečisťuje životné prostredie a vplýva aj na zdravie obyvateľov, ukáže až monitoring Košického samosprávneho kraja. Urobiť ho chcú na budúci rok. Z Environmentálneho fondu ministerstva životného prostredia plánuje kraj získať vyše 250-tisíc eur a ďalšími 13 tisícmi prispeje z vlastného rozpočtu.

„V podstate ide o dva projekty. Jeden je biomonitoring, teda analýza pôdy, potravín a vôd,“ vysvetlil predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Druhým je monitoring ovzdušia. Ten by kraju mal trvať osem týždňov. „Na základe týchto exaktných dát by sme chceli vyhodnotiť, či vôbec je možné rozširovať v tejto lokalite takýto druh prevádzky,“ dodal Trnka.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

Košický samosprávny kraj na základe sťažnosti obyvateľov podal podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. „Koncom minulého roka sme tam vykonali mimoriadnu kontrolu, na základe ktorej sme zistili porušenie limitov pre látky NOx,“ priblížil hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Dávid Vido.

Inšpekcia kontrolu zopakovala aj 2. júna. Výsledky z nej ešte nie sú. „V poslednom období bolo vykonaných viacero kontrol zameraných práve na zhodnocovanie alternatívnych palív a všetky z nich potvrdili, že spracovávame len taký odpad, na ktorý máme povolenie a neprodukujeme pritom žiadny čierny prach,“ vysvetlila hovorkyňa cementárne Danucem Slovensko Alžbeta Timárová.

Zorganizovali zbierku

Ľudia tvrdia opak, tmavý prach z cementárne sadá na strechy domov i na úrodu v záhradách a sadoch. Štáb RTVS oslovil aj starostov Turne nad Bodvou a blízkeho Zádiela, obaja pred kameru ísť odmietli. Tunajšie občianske združenie Zelený živel, ktoré proti cementárni bojuje roky, zorganizovalo zbierku na realizáciu monitoringu ovzdušia. Zatiaľ vyzbierali 2 500 eur.

V prípade, ak sa potvrdí zhoršenie životného prostredia, budeme brániť kraj všetkými možnými spôsobmi. Či už v správnom konaní alebo súdnou cestou,“ dodal Rastislav Trnka.

Inšpekcia životného prostredia už spoločnosti Danucem Slovensko doteraz vyrubila pokuty vo výške 115 200 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny