Na hlavný obsah

Ústavný súd zrušil zákaz pomenúvať strany po ich predstaviteľoch

Bolo to podľa neho v rozpore s ústavou.

Ústavný súd zrušil zákaz pomenúvať strany po ich predstaviteľoch
Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Časť zákona o politických stranách a politických hnutiach je v rozpore s ústavou. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS). Ide o ustanovenie, podľa ktorého názov strany nesmie obsahovať meno alebo priezvisko osoby, ktorá je štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, alebo členom prípravného výboru strany.

Podľa verdiktu ÚS uvedená časť zasahuje do ústavného práva na slobodu prejavu. Novelu zákona z roku 2018 napadla na ÚS skupina opozičných poslancov národnej rady. Za protiústavné považovali aj ďalšie ustanovenia. Ich návrhu v ďalšej časti však ÚS nevyhovel.

Novela upravila fungovanie politických strán a stanovila minimálny počet ich členov na voľby do národnej rady či Európskeho parlamentu (EP). Iniciovala ju v tom čase koaličná SNS.

Pre zmenu zákona strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS), na čele ktorej stojí Marian Kotleba, pred štyrmi rokmi zmenila názov na Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Hnutie Sme rodina – Boris Kollár zase z názvu odstránilo meno aj priezvisko svojho lídra.

„Za jeden z najvýznamnejších zásahov do ústavných práv občanov považujeme povinnosť politickej strany odovzdávať Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán na jej požiadanie evidenciu členov strany na plnenie úloh podľa zákona o politických stranách,“ uviedli poslanci v podaní na ÚS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko