Na hlavný obsah

V rokoch 1980 až 2021 zomrelo v Európe takmer 195-tisíc ľudí v dôsledku extrémneho počasia, uviedla EEA

Spôsobujú však aj ekonomické škody.

V rokoch 1980 až 2021 zomrelo v Európe takmer 195-tisíc ľudí v dôsledku extrémneho počasia, uviedla EEA
Ilustračná fotografia muža sediaceho na schodoch s podopretou hlavou. Foto: unsplash

V rokoch 1980 až 2021 zomrelo v Európe takmer 195-tisíc ľudí v dôsledku extrémneho počasia, ktoré zároveň spôsobilo ekonomické škody vo výške viac ako 560 miliárd eur. V stredu (14. 6.) to uviedla Európska environmentálna agentúra (EEA). Informovala o tom agentúra AFP.

„Medzi rokmi 1980 a 2021 bolo takmer 195-tisíc úmrtí spôsobených záplavami, búrkami, vlnami horúčav či extrémne mrazivým počasím, lesnými požiarmi a zosuvmi pôdy,“ uviedla EEA vo svojej správe. Agentúra to vyhlásila pri príležitosti spustenia nového online portálu na zhromažďovanie dát o dôsledkoch extrémneho počasia.

Európa a prijatie opatrení

Podľa najnovších údajov stáli za 81 percentami úmrtí a 15 percentami celkových ekonomických škôd extrémne horúčavy. Podľa EEA preto potrebuje Európa prijať opatrenia na ochranu svojej starnúcej populácie, keďže práve starší ľudia sú na horúčavy mimoriadne citliví.

„Väčšina opatrení a stratégii na úrovni štátov sa zameriava na dôsledky extrémnych horúčav na dýchací a srdcovocievny systém. Menej ako polovica z nich však pokrýva aj úmrtia spôsobené dehydratáciou či úpalom,“ upozorňuje agentúra.

Vlani v lete v Európe zaznamenali viac úmrtí, než je bežné. Agentúra dodáva, že v júli 2022 zomrelo o 53-tisíc ľudí viac, ako bol mesačný priemer v rokoch 2016 až 2019. Zároveň upozorňuje, že nie všetky úmrtia priamo spôsobili horúčavy.

Podľa predpovedí expertov však Európu v budúcnosti čakajú ešte dlhšie, intenzívnejšie a častejšie vlny horúčav.

EEA upozornila aj na suchá spôsobené klimatickou zmenou ako priamym dôsledkom ľudských zásahov. Uviedla, že suchá sú veľmi drahou záležitosťou, ktorá môže vážne poškodiť ekonomiky krajín a mať „ničivé dôsledky na poľnohospodársky sektor“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet