Na hlavný obsah

Väzba bola pre mňa očistcom, hovorí otec, ktorého neprávom obvinili z vraždy postihnutého syna

Súd minulý týždeň rozhodol o jeho nevine.

Väzba bola pre mňa očistcom, hovorí otec, ktorého neprávom obvinili z vraždy postihnutého syna
Otec zosnulého Dominika. Foto: RTVS

Otca, ktorý sa viac ako dvadsať rokov staral o ťažko postihnutého syna, obvinili z jeho usmrtenia. Vyšetrovatelia tvrdili, že syna odpojil od dýchacích prístrojov. Prokuratúra žiadala trest 25 rokov až doživotie za obzvlášť závažný zločin vraždy.

K smrti Dominika došlo 26. septembra 2015 v popradskom byte jeho rodičov. Mal vtedy 24 rokov. Posledné roky života prežíval na lôžku napojený na dýchacie prístroje.

Jozef Andrej vinu od začiatku popieral. Oslobodenia sa dočkal až minulý týždeň. Krajský súd (KS) v Prešove rozhodol o jeho nevine. V pondelok (27.6.) bol hosťom Miroslava Frindta v relácii Interview :24.

Narodil sa so srdcovou vadou

Dominik sa narodil so srdcovou vadou. „Mal dierku medzi pravou a ľavou komorou srdca. To sa stáva, postupne sa to zrastie, jemu sa to však nezrástlo,“ vysvetľuje Dominikov otec. Ako osemmesačného ho dali operovať. „Operácia sa podarila, ale po troch dňoch upadol do kómy a odumrel mu mozog. Čo mu bolo ponechané bol úsmev, zrak sluch, čuch a chuť do jedla,“ hovorí.

„Bol vždy usmievavý, bol to anjel,“ hovorí. Tvrdí, že to, čo sa stalo jeho synovi, nikomu nevyčítal. Po operácii dávali lekári Dominikovi asi 15 rokov života, nakoniec sa dožil 24.

Dominikov zdravotný stav sa podľa jeho otca postupne zhoršoval. S manželkou následne museli vyhľadať aj pomoc psychológa, aby náročnú životnú situáciu zvládli.

Pozrite si celý rozhovor s otcom, ktorého obvinili z vraždy jeho syna:

„Keď mal okolo 21 alebo 22, tak zomieral,“ tvrdí Jozef. „Prišiel som z nočnej a o desiatej ma zobudila manželka, že on zomiera. Prišli sme na ARO a lekár sa nás spýtal: Idem mu predĺžiť život? To myslíte vážne? Odpovedal som mu,“ spomína.

V ťažkých životných časoch mu pomohla najmä viera.

V deň, kedy zomrel, sa Dominik vrátil z nemocnice, kde mu vymenili kanylu. Pán Jozef videl, že má problémy s dýchaním, preto ho niekoľkokrát odpojil z pľúcnej ventilácie, aby mu odsal hlieny a mohol ho polohovať.

Väzba bola pre mňa očistcom, tvrdí

Práve toto jeho konanie vyhodnotila polícia ako snahu o eutanáziu. Vyšetrovatelia dospeli aj k záveru, že, keď syn zomrel, otec nebol triezvy. Pán Jozef to popiera „Päť rokov od roku 2010 do toho dňa som nepil,“ povedal. Tvrdí, že pred synovou smrťou nepil, alkohol vraj požil až po nej. „V emočnom šoku som vypil pálenku z Medžugorja, to bolo všetko, čo som vypil,“ hovorí.

Udalosti následne nabrali rýchly spád. „Syn zomrel okolo pol štvrtej poobede, o siedmej večer ma už vzali do cely policajného zaistenia v Poprade, tam som pobudol dva dni,“ hovorí.

Celkovo strávil vo väzení osem mesiacov a 22 dní. Na tento čas spomína so zmiešanými pocitmi. „Nakoniec zisťujem, že väzba nebola za trest, ale za odmenu. Bol to pozemský očistec,“ skonštatoval.

Oslobodenia sa pán Jozef dočkal až minulý týždeň. Krajský súd (KS) v Prešove rozhodol o jeho nevine. „Bola to úľava,“ hodnotí pocity po rozhodnutí súdu.

„Pracovníci väzby stáli na mojej strane, ja som to cítil,“ tvrdí. „Keď ma prepúšťali, tak ma bývalý obhajca poštuchol, že pozrite, ten za ním plače. Jeden mi snímal putá a druhý mal slzy v očiach, oni to chápali,“ spomína.

Za čas, ktorý strávil vo väzení bude žiadať odškodné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko