Na hlavný obsah

Žilina získala plnú kontrolu nad parkovaním. Vodičov čakajú viaceré zmeny

Prvý mesiac budú mestskí policajti najmä upozorňovať na zmeny.

Žilina získala plnú kontrolu nad parkovaním. Vodičov čakajú viaceré zmeny
Mesto Žilina prebralo od bývalého prevádzkovateľa všetky parkovacie automaty. Foto: RTVS

Mesto Žilina má od stredy (7. 6.) plnú kontrolu nad parkovaním. Po 20 rokoch skončila zmluva s doterajším prevádzkovateľom. Prvý mesiac budú pri kontrole parkovania vodičov najmä upozorňovať na zmeny.

Mesto prebralo od bývalého prevádzkovateľa všetky parkovacie automaty, na ktorých pribudli informácie o nových pravidlách dočasného parkovania. Motoristi už so sebou napríklad nebudú musieť nosiť hotovosť. 

„Rozšírili sme doteraz známy spôsob platby v automatoch aj o SMS-ku s tým, že v budúcom týždni už očakávame spustenie aj aplikácie. Zmluvu s prvým poskytovateľom, ktorý sa v rámci verejného návrhu prihlásil, sme podpísali,“ priblížil vedúci oddelenia dopravy mestského úradu v Žiline Radoslav Vozárik.

Zóna spoplatneného parkovania zostala rovnaká. Znížil sa však počet pásiem. Istý rozpor bude určitý čas medzi informáciami o čase spoplatnenia na parkovacích automatoch a na dopravných značkách, ktorých je okolo 500. Po novom sa totiž predĺžili časy, v ktorých ľudia musia za parkovanie platiť.

„Od budúceho týždňa postupne dodávateľ dopravného značenia začne po jednotlivých uliciach, ktoré máme s dopravným inšpektorátom odsúhlasené, začne tie značky postupne obmieňať za nové. Tie už sú v zmysle nových vzorových listov a novej vyhlášky o dopravnom značení,“ dodal Vozárik.

Parkovaciemu systému v Žiline sa venoval redaktor RTVS Vladimír Záborský:

Zmiešaný model parkovania

S výmenou dopravného značenia sa asi na 30 percentách regulovaných ulíc zmení parkovanie na takzvaný zmiešaný model. Na týchto uliciach budú môcť po novom parkovať rezidenti aj návštevníci na všetkých miestach.

„Doteraz to bolo tak, že ulica bola rozdelená na polovicu – jedna polovica bola pre rezidentov, druhá polovica pre návštevníkov. Tým pádom aj vyťaženosť tých daných častí ulice boli rôzne. Cez deň bola jedna polovica prázdna druhá plná a opačne to bolo v noci,“ vysvetlil referent dopravy a mobility žilinského mestského úradu Ľuboš Slebodník.

O všetkých zmenách sa motoristi dozvedia na internetovej stránke. Základné informácie nájdu na parkovacích automatoch. „Je tam aj nová polhodinová tarifikácia. To znamená, že naozaj keď si človek veľmi rýchlo potrebuje niečo vybaviť, nemusí platiť celú hodinu, ako tomu bolo doposiaľ,“ vysvetlil Vozárik.

Parkovacie karty stále platia

Doteraz vydané parkovacie karty stále platia. Nové si ľudia vybavia elektronicky alebo v novootvorenom klientskom centre. Dodržiavanie pravidiel bude kontrolovať mestská polícia.  „Počas nadchádzajúceho obdobia v trvaní jedného mesiaca bude dochádzať k upozorňovaniu vodičov stojacich v rozpore s miestnou úpravou cestnej premávky, a to prostredníctvom informačných nálepiek,“ priblížil zástupca náčelníka žilinskej mestskej polície Martin Matejko.

V prípade opakovaného priestupku však polícia dá vodičovi pokutu aj v tomto prechodnom období. Po mesiaci už budú mestskí policajti priestupky riešiť nekompromisne najmä s využitím objektívnej zodpovednosti. V budúcnosti plánujú v Žiline reguláciu parkovania zaviesť aj v ďalších mestských častiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny