Na hlavný obsah

Vojenská operácia na Ukrajine je najvyššou prioritou, vyhlásil Putin

Rusko je podľa neho naďalej presvedčené, že dokáže dosiahnuť svoje ciele.

Vojenská operácia na Ukrajine je najvyššou prioritou, vyhlásil Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Špeciálna vojenská operácia, ako Moskva nazýva svoju inváziu na Ukrajinu, je pre ruského prezidenta Vladimira Putina najvyššou prioritou. Rusko je podľa neho naďalej presvedčené, že dokáže dosiahnuť svoje ciele.

Putin to uviedol v rozhovore, ktorý poskytol ruskej štátnej televízii Rossija 1 a ktorý natočili 21. júna, informovala tlačová agentúra TASS. Celý rozhovor odvysielajú v nedeľu (25. 6.) večer, deň po tom, ako povstala žoldnierska skupina vagnerovcov a začala kampaň na Moskvu.

Vojnou, ktorú Rusko rozpútalo proti Ukrajine vo februári minulého roka, Putin podľa vlastných slov „začína a končí“ svoj deň. Dodal, že je v neustálom kontakte s ministerstvom obrany. Na vývoj situácie okolo vzbury Prigožina Putin v rozhovore nereagoval, keďže ho natočili ešte predtým, ako k vzbure došlo.

Medzitým ukrajinské sily po spustení protiofenzívy naďalej pomaly postupujú na juhu a východe krajiny. V sobotu (24. 6.) ukrajinská armáda oznámila, že dosiahla územné zisky vo východnej Doneckej oblasti v miestach, ktoré sú od roku 2014 pod ruskou nadvládou.

Podľa hovorcu ukrajinského letectva Jurija Ichnata počas uplynulého dňa Rusko uskutočnilo letecké útoky na Záporožskú oblasť, pri ktorých zahynul jeden civilista, a neúspešne sa pokúsilo o prielom pri Kreminne v Luhanskej oblasti. V Kyjeve stúpol počet obetí sobotňajšieho útoku na mesto z troch na päť.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu naopak uviedlo, že odrazilo útoky ukrajinských síl v Doneckej a Záporožskej oblasti Ukrajiny. Uviedlo tiež, že ruským silám sa podarilo odraziť desať útokov ukrajinskej armády v okolí východoukrajinského mesta Bachmut, o ktoré sa niekoľko mesiacov zvádzali prudké boje a ktoré nakoniec obsadili Rusi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet