Na hlavný obsah

VšZP platí nemocniciam viac než súkromné poisťovne Dôvera a Union

Zistil to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

VšZP platí nemocniciam viac než súkromné poisťovne Dôvera a Union
Na snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva VšZP. Foto: TASR/Pavol Zachar

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) platí nemocniciam za výkony viac ako súkromné Dôvera a Union zdravotná poisťovňa. Potvrdil to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Úrad preveroval prerozdeľovanie financií nemocniciam na podnet lekárskych odborárov. Avizoval, že vláde odborníkov navrhne zrušenie takzvanej zmluvnej voľnosti. Informovala o tom hovorkyňa úradu Monika Hudecová.

„Preveril alokačný kľuč, na základe ktorého zdravotné poisťovne prerozdeľovali finančné zdroje medzi jednotlivých poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti a súčasne vyhodnotil stanovené jednotkové ceny produkcie poskytovateľov,“ ozrejmila Hudecová.

Podľa prepočtov úradu platia súkromné zdravotné poisťovne Dôvera ZP a Union ZP za rovnaký výkon menej ako štátna VšZP. Anomália sa týka štátnych aj súkromných nemocníc.

ÚDZS avizuje, že vo veci navrhne vláde odborníkov, aby ministerstvo zdravotníctva transparentne zverejňovalo jednotkové ceny produkcie poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti a iniciovala legislatívne zmeny smerom k zrušeniu takzvanej zmluvnej voľnosti.

Jej koncept spočíva práve v oligopolnom prostredí absurdný a vytvára nežiaduci priestor pre účelové dohody medzi dominantnými hráčmi na trhu, poháňaný regulovaným súkromným kapitálom.

Union názory vníma

Union zdravotná poisťovňa vníma názory o zrušení zmluvnej voľnosti alebo inej ďalšej regulácie ako absurdné. Podľa nej ešte viac zhorší systém zdravotníctva.

Podotkla, že platby za jednotlivé zdravotnícke úkony sa nastavujú po vzájomnej dohode s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a vždy zodpovedali potrebám poistencov a súčasne objemu prostriedkov, ktoré má zdravotná poisťovňa k dispozícii. „Nevidíme preto akýkoľvek dôvod ich spochybňovať,“ skonštatovala poisťovňa.

Poukázala tiež na to, že VšZP opakovane dofinancovali, čím mala viac prostriedkov na zdravotnú starostlivosť a mohla si dovoliť zvyšovať platby nemocniciam. „Navyše, jej poistný kmeň je starší, s čím prirodzene súvisí zvýšená náchylnosť na choroby,“ dodala s tým, že práve preto dostáva z tzv. prerozdelenia dodatočné zdroje od súkromných zdravotných poisťovní.

Jediný férový prístup, ktorý nastaví spravodlivé podmienky, by preto podľa Unionu prinieslo zvýšenie financovania systémovo, cez platbu poistencov štátu, aby sa zrovnávanie dostalo aspoň elementárne na korektnú úroveň.

VšZP tvrdí, že ide o dlhodobý stav

VšZP v reakcii na ÚDZS uviedla, že dlhodobo vynakladá na úhradu zdravotnej starostlivosti najviac spomedzi všetkých zdravotných poisťovní. „Vďaka čomu sa jej doteraz darilo držať celý zdravotnícky systém nad vodou. V záujme toho len v roku 2022 uhradila o 266 miliónov eur viac voči reálne vykázaným výkonom nemocníc,“ skonštatovala.

Podotkla, že trvalo vynakladá zdroje na ústavnú zdravotnú starostlivosť v objeme, ktorý presahuje jej podiel na liečených pacientoch.

„Jednoducho povedané, VšZP platí navyše aj za poistencov ostatných zdravotných poisťovní. Za kľúčové preto považujeme zvýšenie transparentnosti a zrovnoprávnenie systému úhrad a to tak, aby každá zdravotná poisťovňa uhrádzala zdravotnú starostlivosť výlučne za svojich poistencov,“ uviedla.

Lekárske odborové združenie (LOZ) v marci podalo podnet na preverenie postupu zdravotných poisťovní v súvislosti so zazmluvňovaním nemocníc. Tvrdilo, že zdravotné poisťovne pri prerozdelení zdrojov postupujú netransparentne a diskriminačne. Výška preddavkov mala byť odlišná v neprospech štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika