Na hlavný obsah

Za nájom hrobových miest v Prešove platia viac. Podľa kontrolóra mestská firma porušuje zákon

Radnica chce zasiahnuť, no poplatok by sa zvýšil ešte viac.

Za nájom hrobových miest v Prešove platia viac. Podľa kontrolóra mestská firma porušuje zákon
Cintorín v Prešove. Foto: RTVS

V Prešove platia obyvatelia za nájom hrobových miest viac, ako by mali. Mestská firma totiž vyberá aj daň z pridanej hodnoty (DPH), čo podľa hlavného kontrolóra nesmie. Radnica to chce napraviť nariadením s novým cenníkom. Hrobové miesto by tak stálo ešte viac.

Za nájom hrobového miesta na desať rokov mali Prešovčania platiť 100 eur. V skutočnosti platili o 20 eur viac. „Zákon hovorí jasne, DPH za nájom hrobových miest sa vyberať nesmie,“ vysvetlil hlavný kontrolór mesta Alexander Ernest.

Vedenie firmy v písomnom stanovisku pre RTVS uviedlo, že súčasťou ceny sú aj služby, preto vyberá aj DPH. Hlavný kontrolór to odmieta. Firma prax nezmenila ani po zisteniach kontroly. Podľa právnika si ľudia môžu žiadať od mesta peniaze naspäť. Premlčacia doba je dva roky.

Téme sa v regionálnych správach RTVS venoval redaktor Róbert Latta:

„Títo občania plnili na základe podmienok mesta, s ktorými nemohli nesúhlasiť a toto plnenie je mesto Prešov povinné vydať,“ uviedol právnik Peter Troščák. Primátor Prešova František Oľha si nevie predstaviť, ako by sa to realizovalo.

Oľha argumentuje aj tým, že peniaze odviedli štátu. Chcú len zmeniť nariadenie, ktorého súčasťou bude nový cenník. Návrh mala na stole mestská rada. Obyvatelia by vo výsledku zaplatili ešte viac než predtým – 133 eur. Technické služby mesta to preto majú najprv zdôvodniť.

Radnica teraz podľa primátora skontroluje všetky nariadenia v meste. Ukazuje sa totiž, že niektoré sú v rozpore so zákonmi. „Áno, budeme robiť revíziu. Viaceré všeobecne záväzné nariadenia budú úplne nanovo robené,“ dodal Oľha.

Návrhom, koľko bude stáť nájom hrobového miesta, by sa poslanci mali zaoberať v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny