Na hlavný obsah

Zvolenským lekárom predĺžili zmluvy, no majú ďalší problém. Nestihnú si zriadiť nové ambulancie

Podľa nich je tak zdravotná starostlivosť stále ohrozená.

Zvolenským lekárom predĺžili zmluvy, no majú ďalší problém. Nestihnú si zriadiť nové ambulancie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kauza výpovedí z nájmov pre súkromných lekárov vo Zvolene pokračuje. Nemocnica, župa a železnice sa síce dohodli, že nezrušia lekárom podnájom hneď, ale počkajú do konca roka, pre lekárov je to však stále problém. Zariadiť novú ambulanciu a neobmedziť pri tom zdravotnú starostlivosť je podľa nich takmer nemožné.

Ambulancie zvolenskej nemocnice, ktoré si aktuálne prenajímajú súkromní lekári, budú po novom využívať doktori zo železničnej polikliniky. Na základe novej dohody sa do ambulancií presťahujú budúci rok v júni.

Kauze výpovedí súkromných lekárov vo Zvolene sa venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

„Z tohto dôvodu môže Nemocnica AGEL Zvolen nateraz stiahnuť výpovede súkromným lekárom a poskytnúť im viac času na prípravu nových ambulancií,“ informovala hovorkyňa nemocníc Agel Martina Pavlíková.

Súkromní doktori, ktorí sú vo zvolenskej nemocnici v nájme, musia tieto priestory opustiť už do konca tohto roka. Za pár mesiacov si len ťažko nájdu a zariadia novú ambulanciu.

„My musíme mať budovu, ktorá je schválená stavebným úradom, takisto hygiena vám to musí povoliť. My ako zubní lekári napríklad nemôžeme mať spoločnú čakáreň s pediatrom, so všeobecným lekárom a pneumológom,“ uviedla stomatologička Monika Vaňková.

Vytvárajú zoznam budov

Banskobystrický samosprávny kraj spolu s mestom Zvolen v týchto dňoch pracujú na vytvorení zoznamu budov a voľných kapacít, do ktorých by lekári následne mohli presťahovať svoje ambulancie.

„Keď samosprávny kraj pripraví tie kapacity, tak uvidíme, či im to bude postačovať a či si tam nájdu svoje miesto a keď nie, tak im my ponúkneme svoje priestory,“ skonštatoval primátor Zvolena Vladimír Maňka.

Pre problémy s priestormi niektorí lekári uvažujú aj o zrušení svojej ambulancie.

„Viem o pani doktorke, ktorá by možno potiahla nejaký ten rok, ale vďaka tejto situácii sa rozhodla ukončiť. Skôr by som čakala, kebyže nám dajú viac času a my sa už zariadime. Lebo budovy, ktoré sú existujúce, tak nebudú spĺňať vyhlášku z roku 2017,“ dodala Vaňková.

Súkromní lekári preto požadujú, aby im predĺžili zmluvy o nájme do 30. júna budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny