Na hlavný obsah

Aféra Partygate ožíva: Londýnska polícia opäť otvára prípad večierku konzeravtívcov počas lockdownu

Boris Johnson sa vyšetrovaniu vyhne.

Aféra Partygate ožíva: Londýnska polícia opäť otvára prípad večierku konzeravtívcov počas lockdownu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Londýnska polícia znovu otvorí vyšetrovanie v kauze večierka v centrále vládnej konzervatívnej strany v čase pandemických opatrení na konci roka 2020. Oznámila to v utorok (4. 7.) spoločne s ďalšími krokmi okolo prípadov možného porušovania covidových opatrení v politických kruhoch.

Expremiér Boris Johnson, ktorý vlani dostal pokutu a nakoniec bol vytlačený z čela vlády, sa ďalšiemu vyšetrovaniu vyhne, informujú britské médiá.

Oznámenie opätovného otvorenia prípadu okolo vianočného večierka konzervatívcov prichádza necelé tri týždne po tom, čo bulvárny denník Daily Mirror publikoval video z podujatia konaného 14. decembra 2020.

Na zázname účastníci popíjajú a dve osoby tancujú. V istom momente niekto za kamerou hovorí: „Hlavne, keď nebudeme streamovať, že akoby ohýbame pravidlá“.

Predtým sa v médiách objavila iba fotografia z akcie a polícia po prvotnom vyšetrovaní žiadne pokuty neudelila. Médiám oznámila, že nezhromaždila dostatočné dôkazy o porušení zákona. Večierka sa zúčastnil aj niekdajší kandidát na starostu Londýna Shaun Bailey. Ten aktuálne na odporúčanie expremiéra Johnsona mieri do hornej komory britského parlamentu.

Pokračujú vďaka novým dôkazom

Akcia v sídle Konzervatívnej strany je časťou škandálu označovaného ako Partygate, ktorý začal otriasať britskou politikou na konci roka 2021. Médiá na čele s Daily Mirror vtedy začali prinášať informácie najmä o večierkoch konaných v premiérskom sídle Downing Street v čase covidových opatrení.

Johnson dlho akékoľvek pochybenie odmietal. Polícia však udelila pokuty jemu a desiatkam ďalších ľudí a aféra vlani prispela k jeho odchodu z funkcie. Tento rok sa vzdal poslaneckého mandátu po tom, čo výbor poslancov dospel k záveru, že svojimi výrokmi o večierkoch vedome uviedol parlament do omylu.

V posledných týždňoch sa špekulovalo o tom, že by expremiér vo svetle nových informácií z jeho diára mohol byť znovu vyšetrovaný pre podozrenie z porušovania pandemických opatrení. Polícia však v utorok uviedla, že poskytnuté informácie nie sú dôvodom na otvorenie nového prípadu.

Dodala, že vyšetrovanie začína iba vtedy, keď má dôkazy nasvedčujúce závažnému prečinu.

Polícia však začala vyšetrovanie v súvislosti so zosadením v britskom parlamente 8. decembra 2020, informuje spravodajská spoločnosť BBC. Kto na tejto akcii bol, neuviedla. Podľa niektorých britských médií sa jej zúčastnil aj konzervatívny poslanec Bernard Jenkin, ktorý viedol vyšetrovanie vo veci Johnsonových zavádzajúcich výrokov na pôde parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet