Na hlavný obsah

Britská vládnuca Konzervatívna strana v doplňovacích voľbách stratila dve kreslá

Pohodlná väčšina v Dolnej snemovni jej zostáva.

Britská vládnuca Konzervatívna strana v doplňovacích voľbách stratila dve kreslá
Muž prichádza do volebnej miestnosti počas doplňovacích volieb 20. júla 2023 v Selby. Foto: TASR/AP

Britská vládnuca Konzervatívna strana v doplňovacích voľbách stratila dve kreslá. Pohodlná väčšina v Dolnej snemovni jej zostáva. Výsledok je ale odrazom otrasenej reputácie konzervatívcov, s ktorou pôjdu do nadchádzajúcich parlamentných volieb, píšu britské médiá.

Konzervatívci si udržali kreslo v londýnskom obvode Uxbridge and South Ruislip, v juhoanglickom Somerton and Frome ho postúpili Liberálnym demokratom a v Selby and Ainsty na severe Anglicka Labouristickej strane.

Nový konzervatívny poslanec Steve Tuckwell v Uxbridge and South Ruislip zvíťazil o iba 495 hlasov (1,6 percentuálneho bodu). V Somertone naopak liberálna demokratka Sarah Dykeová zvíťazila jasnou väčšinou s 54,6 percenta hlasov. Nový labouristický poslanec, 25-ročný Keir Mather, vyhral v Selby and Ainsty s 16 456 hlasmi.

So svojou stranou pokoril rekord o najpresvedčivejšie získaný mandát z rúk politického oponenta.

Konzervatívci v obvode víťazili od jeho založenia v roku 2010 a v roku 2019 v Selby and Ainsty vyhrali s náskokom 20 137 hlasov, v piatok (21. 7.) však kreslo stratili s deficitom 4161 hlasov. Šéf labouristov Keir Starmer v reakcii vyhlásil, že „ľudia teraz vidia premenenú stranu, zameranú úplne na priority pracujúcich ľudí“, píše web stanice BBC.

„Je mi cťou, že som dostal príležitosť slúžiť ako poslanec. Prepísali sme pravidlá toho, kde všade môžu labouristi vyhrať. V posledných pár mesiacoch som hovoril s ľuďmi na prahoch ich domov a videl veľa strádania. Strádanie toľko zhoršené 13 rokov nedbanlivosti a nevšímavosti konzervatívcov. To sa dnes mení,“ povedal nový poslanec Mather na pódiu po tom, čo volebný komisár oznámil výsledky.

Volebná noc

Volebné miestnosti sa uzavreli vo štvrtok (20. 7.) večer a piatková volebná noc sa niesla v duchu očakávania prehry konzervatívcov. Tí vo voľbách v roku 2019 pohodlne zvíťazili vo všetkých troch obvodoch. Bývalý minister spravodlivosti Robert Buckland predpovedal konzervatívcom „veľmi ťažkú noc“, rovnako ako úradujúci poslanec Stephen Hammond, píše web stanice Sky News.

„Je mi cťou byť zvolený ako zástupca miesta, kde som sa narodil, vyrástol a vybudoval rodinu. Toto nebola kampaň, akú si Labouristická strana predstavovala. Starmer sa teraz musí posadiť a počúvať obyvateľov Uxbridge a South Riuslip,“ povedal v prejave po oznámení výsledkov nový konzervatívny poslanec Steve Tuckwell.

Uuviedol, že vo voľbe rozhodli lokálne politické otázky, predovšetkým kroky starostu Sadiqa Khana v rozšírení nízkoemisných zón v Londýne. Labouristického oponenta Dannyho Bealesa Tuckwell porazil o necelých 500 hlasov.

Nová poslankyňa Liberálnych demokratov Sarah Dykeová za Somerton and Frome poďakovala svojim priateľom, kolegom a rodine, vďaka ktorým „do kampane mohla dať všetko“.

„Ľudia, ktorí celý život volili konzervatívcov, dnes hodili hlas nám. Ďakujem za vašu dôveru, nesklamem vás,“ povedala Dykeová. Pripomenula, že jej predkovia pracovali v tejto oblasti ako poľnohospodári po 200 rokov. V parlamente chce vraj byť hlasom tých, na ktorých konzervatívna vláda zabudla.

Volebná účasť bola bežná

Volebná účasť v Uxbridge and South Ruislip bola 46 percent a v dvoch zvyšných obvodoch zhruba 44 percent, teda o necelých 30 percent menej ako pri parlamentných voľbách v roku 2019, čo je pri doplňovacích voľbách bežné, uvádza BBC.

Doplňovacie voľby boli v Británii vyhlásené po tom, ako na svoj mandát rezignoval bývalý premiér Boris Johnson v reakcii na svoje početné politické škandály a vyšetrovanie. Druhé poslanecké kreslo sa uvoľnilo, keď tesne po expremiérovi rezignoval jeho spojenec Nigel Adams. Tretie doplňovacie voľby vyvolalo odstúpenie Davida Warburtona, ktorý sa priznal k užívaniu kokaínu a ktorý zároveň čelí podozreniu, že sexuálne obťažoval dve ženy.

Najbližšie parlamentné voľby sa v Británii budú podľa pravidiel konať „nie neskôr ako v januári 2025“, termín teda pravdepodobne pripadne na jeseň budúceho roka. Súčasné volebné prieskumy silno favorizujú labouristov so 46 percentami. Konzervatívci by získali 26 percent a na treťom mieste by skončili Liberálni demokrati s 11 percentami. Vyplýva to z prieskumu serveru Politico zo 17. júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet