Na hlavný obsah

Colníci v Michalovciach odhalili kuriózny prípad. Muž pašoval v krabiciach stovky včiel

Ak mu úmysel dokážu, hrozí mu väzenie.

Colníci v Michalovciach odhalili kuriózny prípad. Muž pašoval v krabiciach stovky včiel
Ilustračná snímka včely. Foto: RTVS

Colníci v Michalovciach vykonávali bežnú kontrolu, počas ktorej skontrolovali aj dodávku smerujúcu z Ukrajiny na Slovensko. Pozornosti členov hliadky však neunikla kartónová krabica. Počas kontroly krabice zistili, že je v nej živý hmyz. Ak mu úmysel dokážu, hrozí mu väzenie.

„V každej z nich sa nachádzalo deväť kusov živého hmyzu. Išlo spolu o 2 664 včiel bližšie neurčeného druhu. Keďže v každej z priehradok sa nachádzala jedna včelia kráľovná, z tohto množstva by bolo možné založiť 296 včelích rodín,“ priblížila hovorkyňa Colného úradu Košice Katarína Daňková.

Hliadka nájdené včelstvo zaistila a vozidlo aj s cestujúcimi predviedla na colný úrad. Vodič na výzvu colníkov nevedel predložiť žiadne veterinárne certifikáty, ktoré sú pri prevoze zvierat z iných krajín potrebné.

Nelegálnej prepravy včiel cez hranice sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Lucia Benetinová:

„Takýto prípad je v našej oblasti prvý, ktorý registrujem za svojej dlhej činnosti so včelami. Včelie matky neznámeho pôvodu je dosť riziko aj pre slovenských včelárov, lebo nevieme aká je matka. Môže porušiť náš genofond grandskej včely, ktorá je tu stála dlhé roky a neradi by sme si poškodili chovy, ktoré tu máme,“ uviedol krajský predseda Slovenského zväzu včelárov Miroslav Kozma.

Spoločenskú hodnotu zaistených včiel vyčíslili na viac ako 5 900 eur. „Pokiaľ k týmto včelím matkám nie sú sprievodne doklady, tým pádom sú neznámeho pôvodu a musia sa humánnym spôsobom zlikvidovať,“ dodal Kozma.

V prípade preukázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na dva roky. Finančná správa vyzýva včelárov k opatrnosti pri nákupe včelích rodín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny