Na hlavný obsah

Dokážu strany po voľbách zostaviť koalíciu? Mnohí voliči sú skeptickí. Ľudia vidia vo vláde najmä strany Smer a Hlas

Trinásť percent opýtaných si myslí, že strany nedokážu zostaviť koalíciu.

Dokážu strany po voľbách zostaviť koalíciu? Mnohí voliči sú skeptickí. Ľudia vidia vo vláde najmä strany Smer a Hlas
Na snímke budova Národnej rady SR. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ľudia vidia vo vláde najmä strany Smer-SD a Hlas. S väčším odstupom nasledujú Sme rodina a Progresívne Slovensko (PS). Vyplýva to z exkluzívneho volebného modelu agentúry Median SK pre RTVS. Viac ako polovica opýtaných si myslí, že nová vláda dovládne do konca funkčného obdobia.

Smer vidia vo vláde najmä jeho voliči, ale aj voliči strán SNS a Republika. Táto strana však bude vo vláde aj podľa väčšiny voličov strán Demokrati, Hlas, Kotlebovci – ĽSNS, či SAS. Najmenej často vidia vo vláde túto stranu voliči strán Modrí, Most-Híd, OĽANO a priatelia či voliči Progresívneho Slovenska.

Téme sa venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová v Správach RTVS:

PS vidia vo vláde najmä vlastní voliči, ale aj tí, ktorí by volili stranu Modrí, Most-Híd, Demokrati či SaS.

Viac ako polovica obyvateľov Slovenska si myslí, že nová vláda dokáže dovládnuť do konca funkčného obdobia. Presvedčení sú o tom najmä voliči Republiky, strany Smer, SNS, Hlas, či Demokrati. Myslia si to aj ľudia vo veku 50 až 59 rokov, či obyvatelia Žilinského kraja. Štvrtina populácie tvrdí, že vláda konca funkčného obdobia nevydrží.

Trinásť percent opýtaných si myslí, že strany nedokážu zostaviť koalíciu a voľby sa budú musieť opakovať. Najväčšia časť, takmer polovica respondentov, tvrdí, že stranám sa podarí zostaviť vládu do dvoch mesiacov.

Skeptickí k zostaveniu vlády sú častejšie voliči strán Kotlebovci – ĽSNS, Sme rodina a SaS. Opak si myslia častejšie voliči strán Republika, Modrí, Most-híd, Demokrati či Smer.

Agentúra Median SK realizovala prieskum na reprezentatívnej vzorke 1 010 respondentov vo veku 18 a viac rokov v termíne od 21. júla do 26. júla 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko