Na hlavný obsah

Elektronický systém PPA na kontrolu polí je chybový. Farmári sa obávajú, že preto nedostanú dotácie

Agentúra tvrdí, že systém len testuje.

Elektronický systém PPA na kontrolu polí je chybový. Farmári sa obávajú, že preto nedostanú dotácie
Elektronický systém je chybový, vykazuje plodiny aj na nevysiatej pôde. Foto: RTVS

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) má opäť problém. Tentoraz technický. Elektronický systém, cez ktorý kontroluje polia, vykazuje veľkú chybovosť. Desiatkam poľnohospodárov z celého Slovenska tak priraďuje aj plodiny, ktoré nikdy nepestovali. Agentúra sa obhajuje, že systém iba testuje.

Ak chcú dostať poľnohospodári priame platby, v žiadostiach musia presne opísať, čo pestujú. Aby si to nemuseli kontrolóri z platobnej agentúry sami overovať na poli, nahradili ich satelitné snímky.

Chybovému systému PPA sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

„Ktoré by mali dosť vierohodne vedieť rozpoznať o akú plodinu sa jedná, na akej výmere sa pestuje. Lenže agentúra spustila tento systém a máme problém s tým, že obrovské obrovské množstvo fotiek vyhodnotil systém ako tak, že ich nevie spracovať,“ vysvetlil výkonný riaditeľ Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

„Máme zasiatu kukuricu na zrno, a systém to vyhodnotil ako mak a zemiaky,“ opísal svoju osobnú situáciu pestovateľ cukrovej repy Robert Kovács.

„Na pôdach kde sme nič nesiali ani nič nepestovali nám vyhodilo že sa tam pestuje mak jarný, alebo ostatné jarné plodiny, strukoviny napríklad,“ priblížil svoju skúsenosť agronóm PD Špačince Roman Nádaský.

„Všetci sa obávame, že má každý nejakú chybu a nedostaneme dotácie,“ podotkol Kovács.

PPA systém zatiaľ len testuje

PPA farmárov upokojuje, že systém iba testuje. Naplno by mal fungovať o rok a pol. Nesprávnymi informáciami sa teraz vraj riadiť nebude.

„Nebudú predmetom posudzovania a kontroly, ak ich PPA nebude môcť považovať za korektné, preto sa žiadatelia nemusia obávať, že im budú žiadosti z tohto dôvodu zamietnuté,“ upresnila PPA v písomnom stanovisku.

„Na druhej strane, keď vám agentúra zverejní oznámenie, že poľnohospodári, vyjadrite sa k tomu, inak neviete predísť k sankciám, tak sa mi to nezdá byť celkom dobrovoľná fáza,“ skonštatoval Gajdoš.

„Žiadatelia majú možnosť vstúpiť do procesu a priložením vlastnej fotodokumentácie potvrdiť správnosť svojich údajov,“ vysvetlila PPA To sa zdá farmárom nemožné, niektorí rátajú chybové parcely v stovkách.

„To aby som najal fotoreportéra, 500 alebo koľko fotografií,“ okomentoval Kovács. „Sa chcem spýtať, či z nášho agronóma sa stane aj fotograf ktorý bude teraz chodiť okrem svojej práce aj s fotoaparátom,“ dodal Ladislav Režo, riaditeľ Roľníckej obchodnej spoločnosti Bojničky

Všetky nejasnosti chce agro združeniam vysvetliť agentúra v pondelok, na spoločnom stretnutí. Digitalizácia je pritom jednou z hlavných oblastí, na ktoré dozerá aj Brusel po kauze Dobytkár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko