Na hlavný obsah

Hamran prehovoril o kauze s exministrom Šimkom. Spomenul generačné rozdiely aj sporný status

Hamran zdôraznil, že jeho prioritou je verejný záujem.

Hamran prehovoril o kauze s exministrom Šimkom. Spomenul generačné rozdiely aj sporný status
Na snímke prezident Policajného zboru (PZ) SR Štefan Hamran. Foto: TASR

Prezident Policajného zboru Štefan Hamran vystúpil na tlačovej konferencii. Vyjadril sa na nej ku kauze, ktorá vyvrcholila tým, že prezidentka Zuzana Čaputová odobrala Ivanovi Šimkovi poverenie viesť Ministerstvo vnútra SR.

Hamran zdôraznil, že pri výkone svojej funkcie je jeho najdôležitejším poslaním sledovať výlučne verejný záujem. Vyjadril sa, že policajné vedenie neformulovalo voči prezidentke ani voči ministerstvu žiadne ultimáta. Prezidentke aj premiérovi však Hamran vysvetlil svoje výhrady v spore s ministrom.

Podľa policajného prezidenta si minister Šimko nenašiel čas spýtať sa svojich vlastných podriadených na dôvody sporu. Hamran podľa svojich slov dúfal, že sporný facebookový status, kde minister komentoval prácu polície, si vyjasní priamo s ministrom, čo sa však nestalo.

Sklamaním pre Hamrana bolo, že exminister bez reálnych argumentov trval na opodstatnenosti svojich statusov, ktoré napísal po vražde v Dubnici nad Váhom. „Keď som si vypočul, že si za nimi stojí a v budúcnosti by konal rovnako, pochopil som, že táto spolupráca asi nebude možná,“ upozornil. Postup Šimka mal byť spúšťačom pre Hamranových kolegov, aby zvažovali odchod z polície.

Naštrbením dôvery pre prezidenta PZ mali byť aj Šimkove snahy o informácie z prebiehajúceho vyšetrovania. Podľa Hamrana ich chcel Šimko získať v prítomnosti štátneho úradníka, spojeného s osobou, ktorá figurovala v onom prípade. „Prvýkrát som vtedy nesplnil pokyn nadriadeného, odmietol som na takéto stretnutie ísť,“ zdôraznil.

Hamran doplnil, že nakoniec si so Šimkom podali ruky. Názorové rozdiely však podľa neho boli priveľké a naznačil, že mohlo ísť aj o generačné rozdiely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko