Na hlavný obsah

Koncerty americkej speváčky Taylor Swiftovej v Seattli vyvolali seizmickú aktivitu

Aktivita zodpovedala zemetraseniu so silou 2,3 stupňa. 

Koncerty americkej speváčky Taylor Swiftovej v Seattli vyvolali seizmickú aktivitu
Ilustračná snímka - speváčka Taylor Swiftová počas koncertu. Foto: Shutterstock

Vypredané koncerty americkej speváčky Taylor Swiftovej v Seattli vyvolali seizmickú aktivitu zodpovedajúcu zemetraseniu so silou 2,3 stupňa. Serveru BBC News to povedala seizmologička Jackie Caplanová-Auerbachová, podľa ktorej to spôsobili buď fanúšikovia tejto populárnej speváčky, alebo jej zvukový systém.

Swiftová svojimi vystúpeniami 22. a 23. júla na štadióne Lumen Field prekonala miestny seizmologický rekord. Ten v roku 2011 spôsobili fanúšikovia amerického futbalu, ktorí oslavovali touchdown Marshawna Lyncha z NFL tímu Seattle Seahawks počas zápasu proti klubu New Orleans Saints.

Rozdiel medzi zápasom NFL a nedávnymi koncertmi Swiftovej bol iba 0,3 stupňa ale „otrasy boli dvakrát silnejšie,“ povedala Caplanová-Auerbachová zo Západnej washingtonskej univerzity. „Zobrala som si údaje z oboch koncertných večerov a rýchlo som si všimla, že ide zrejme o rovnaký vzorec. Keď som ich prekryla cez seba, boli takmer identické, „dodala.

Koncerty v Seattli sa odohrali pred celkovo 144-tisíc fanúšikmi počas dvoch večerov. „Seattle, to bol naozaj jeden z mojich najobľúbenejších víkendov vôbec. Ďakujem za všetko. Za všetko to fandenie, krik, skákanie, tanec, spievanie z plných pľúc,“ uviedla Swiftová na instagrame po oboch vystúpeniach.

Koncerty v Seattli sa konali na konci americkej časti turné Eras – jej prvého turné po piatich rokoch. Dvanásťnásobná držiteľka Grammy má na konte desať pôvodných albumov. Niektoré rané platne však nahráva znovu kvôli sporu s hudobným manažérom Scooterom Braunom,

Je známe, že hudobné koncerty spôsobovali seizmickú aktivitu aj predtým. Napríklad pri koncerte skupiny Foo Fighters na Novom Zélande v roku 2011.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet