Na hlavný obsah

Kyjev zverejnil, koľko ruských vojakov prišlo o život počas vojny na Ukrajine

Na bojisku za posledný deň nenastali podstatné zmeny.

Kyjev zverejnil, koľko ruských vojakov prišlo o život počas vojny na Ukrajine
Ukrajinci ukladajú telo ruského vojaka do vreca. Foto: ČTK/AP/Andrii Marienko

Rusko od vpádu na Ukrajinu vlani vo februári prišlo už o viac ako 240-tisíc vojakov. Tvrdí to ukrajinský generálny štáb v pravidelnom odhade zničených nepriateľov a jeho zbraní. Na bojisku za posledných 24 hodín ale nenastali podstatnejšie zmeny. Rusi naďalej útočia na viacerých miestach na východnom fronte, Ukrajinci zase na juhu. Podľa ruskej redakcie BBC to vyplýva z rannej správy ukrajinského velenia.

Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) zaznamenali čiastkové úspechy ukrajinskej protiofenzívy na troch úsekoch frontu, v okolí Bachmutu na východe a rovnako na juhu krajiny.

Ukrajinskí vojaci za uplynulý deň podľa generálneho štábu vyradili z boja 530 ruských vojakov, 19 diel, 33 dronov, 14 striel s plochou dráhou letu, šesť tankov, šesť obrnených vozidiel a tri raketomety. Ukrajinský štáb vo svojich správach píše o „zlikvidovaných“ nepriateľoch. Predpokladá sa však, že tieto odhady zahŕňajú okrem zabitých aj zranených a zajatých vojakov.

Ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany, ďalšie úrady a armádnych predstaviteľov uviedla, že Rusi naopak na juhu Ukrajiny zničili dve ukrajinské plavidlá pri pokuse prekonať rieku Dneper a Ukrajinci prišli o 12 vojakov.

Východné zoskupenie ruských vojsk rovnako na juhu Ukrajiny zničilo dve skupiny ukrajinských prieskumníkov. Pri Bachmute na východe Ukrajiny ruské delostrelectvo vyradilo z boja dve ukrajinské bojové vozidlá pechoty.

Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

O stratách informuje Moskva výnimočne

Moskva o svojich stratách informuje výnimočne, naposledy vlani v septembri minister obrany Sergej Šojgu hovoril o 5 900 zabitých vojakoch.

Tento mesiac novinári z ruských nezávislých serverov Mediazona a Meduza, ktoré pôsobia v exile, na základe skúmania databázy prípadov dedičstva a údajov ruského štatistického úradu Rosstat napočítali 47-tisíc zabitých vojakov od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Tieto údaje nezahŕňajú straty proruských separatistov z Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Tie Moskva vlani na jeseň spolu s Chersonskou a Záporožskou oblasťou vyhlásila za súčasť Ruska. Tieto anexie Ukrajina a väčšina krajín sveta neuznáva.

Ruská redakcia BBC pripomenula, že spolu so serverom Mediazona vedie vlastné sčítanie zabitých vojakov, pričom k 7. júlu v ňom figurovalo 27 423 mŕtvych so zistenými menami. BBC súčasne upozornila, že skutočné ruské straty môžu byť oveľa vyššie.

„Zverejňujeme iba tie údaje, ktoré sa nám darí nájsť a preveriť v otvorených zdrojoch: Oznámenie úradov a médií, oznámenie blízkych príbuzných zo sociálnych sietí a informácie z cintorínov,“ dodala BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet