Na hlavný obsah

Svet sužujú extrémne horúčavy: V Údolí smrti namerali 53,3 stupňa Celzia, v Číne padol teplotný rekord

S horúčavou v uplynulých týždňoch bojuje tiež Európa.

Svet sužujú extrémne horúčavy: V Údolí smrti namerali 53,3 stupňa Celzia, v Číne padol teplotný rekord
Návštevníčka pózuje pred teplomerom v Údolí smrti v nedeľu 16. júla 2023. Teplomer nie je oficiálny, ale je obľúbeným miestom na fotografovanie. Foto: TASR/AP/John Locher

V lokalite Furnace Creek v Údolí smrti v Spojených štátoch namerali v nedeľu (16. 7.) 53,3 stupňa Celzia. Informovala o tom agentúra AP, ktorá súčasne podotkla, že doterajší teplotný rekord nebol prekonaný.

Údolie smrti je známe extrémnymi teplotami – najvyššiu teplotu tam namerali 10. júla 1913 – bolo to 56,7 stupňov Celzia. Pozorovatelia očakávali, že tento rekord bude prekonaný túto nedeľu – o 110 rokov neskôr.

Vo Furnace Creek sídli návštevnícke centrum prírodného parku, pričom jeho súčasťou je aj turistami vyhľadávaný digitálny teplomer. V nedeľu popoludní sa pri ňom zhromaždili desiatky ľudí – niektorí z nich mali na sebe zo žartu kožuchy, píše AP.

Južná Kalifornia aktuálne zápasí okrem horúčav aj s niekoľkými lesnými požiarmi, ktoré už spustošili viac ako 3-tisíc hektárov a viedli k evakuácii obyvateľstva. Podľa štátneho hasičského zboru je požiar pod kontrolou len na desať percent, čo vyvoláva obavy z ďalšieho vývoja.

Vlnu horúčav zažívajú celé Spojené štáty: mesto Miami v štáte Florida napríklad vydalo varovanie pred „nadmerným teplom“ – vôbec prvé vo svojich dejinách.

Teplotný rekord v Číne

Teplotný rekord padol cez víkend v Číne. Na severovýchode krajiny namerali vyše 52 stupňov Celzia. S odvolaním sa na čínske médiá o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej vedra v tejto oblasti pretrvajú najmenej ďalších päť dní.

Teplota v mestečku San-pao, ktoré leží v provincii Sin-ťiang v Turfanskej preliačine, najnižšie položenom mieste v Číne, vystúpila v nedeľu na 52,2 stupňa Celzia.

Predchádzajúci teplotný rekord v Číne pochádza z roku 2015, keď v rovnakej preliačine meteorológovia namerali 50,3 stupňa Celzia. Rozsiahla piesočná panva, ktorá leží viac ako 150 metrov pod úrovňou mora, sa nachádza zhruba 150 kilometrov juhovýchodne od Urumči.

Dlhodobé vysoké teploty v Číne predstavujú problém pre elektrické vedenie aj úrodu. Panujú obavy, že sa bude opakovať situácia z minulého roka, keď krajina zažila najhoršie sucho za posledných 60 rokov.

S horúčavou v uplynulých týždňoch bojujú tiež Spojené štáty a Európa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet