Na hlavný obsah

Maloobchodné tržby klesali aj v máji. Viacej sa však medzimesačne darilo reštauráciám či obchodu s autami

Najväčší pokles mali obchody s tovarom pre domácnosti.

Maloobchodné tržby klesali aj v máji. Viacej sa však medzimesačne darilo reštauráciám či obchodu s autami
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Medziročný pokles maloobchodných tržieb pokračoval aj v máji 2023, a to o 8,5 percenta. Výsledok odvetvia negatívne ovplyvnil najmä deväťpercentný pokles tržieb podielovo najvýznamnejších nešpecializovaných predajní, kam sú zaradené hyper- a supermarkety. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V dvojcifernom poklese naďalej zotrvali tržby v predajniach s ostatným tovarom pre domácnosť takmer o 19 percent. Sem patria hobbymarkety, predajne nábytku či spotrebnej elektroniky.

Graf tržieb v maloobchode.
Graf tržieb v maloobchode.Foto: Štatistický úrad SR

Výraznejšie zníženie zaznamenali aj tržby v špecializovaných predajniach s ostatným tovarom, napríklad s obuvou, textilom či drogériou. Klesli o viac ako 12 percent. Od horšieho celkového výsledku uchránil maloobchod viac ako tretinový rast tržieb predajní pohonných látok.

Májové tržby v porovnaní s aprílovými zaznamenali takmer pätinový rast v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, o deväť percent sa zvýšili vo veľkoobchode, o viac ako štyri percentá v ubytovaní a do jedno percento v maloobchode. Mierne poklesli len v predaji a oprave motorových vozidiel.

Od januára do mája 2023 rast tržieb v predaji a oprave motorových vozidiel prekročil 17 percent. V činnostiach reštaurácií a pohostinstiev sa zvýšili tržby takmer o 15 percent . V ubytovaní išlo o nárast takmer o 40 percent. Tržby klesli v maloobchode o necelých šesť percent a vo veľkoobchode o viac ako dve percentá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika