Na hlavný obsah

Medzi zranenými víkendovej masovej streľby v USA má byť 14 neplnoletých. Páchateľov je viac, sú stále na úteku

Útok neprežilo 18-ročné dievča a 20-ročný mladík.

Medzi zranenými víkendovej masovej streľby v USA má byť 14 neplnoletých. Páchateľov je viac, sú stále na úteku
K masovej streľbe došlo počas pouličných slávností. Foto: TASR/AP

Najmenej dvaja ľudia prišli v noci na nedeľu (2. 7.) o život a 28 utrpelo zranenia pri streľbe v meste Baltimore v americkom štáte Maryland. Medzi zranenými je zrejme aj 14 detí. Traja zranení sú v kritickom stave, uviedla podľa agentúry Reuters polícia.

Podľa polície bolo páchateľov niekoľko a sú stále na úteku. Motív streľby je nejasný. Primátor Brandon Scott vyzval obyvateľov na podanie informácií, ktoré by vyšetrovateľom pomohli dopadnúť páchateľa, uviedla agentúra AP.

Strieľalo sa v oblasti zvanej Brooklyn Homes v južnej časti Baltimoru, kde sa zišli stovky ľudí na pouličné slávnosti. Svedkovia povedali stanici Fox 45 Baltimore, že počuli 20 až 30 výstrelov. Nebolo jasné, či išlo o jednostrannú streľbu či prestrelku, poznamenala agentúra DPA.

Úradujúci komisár baltimorskej polície Richard Worley informoval o počte mŕtvych a zranených počas tlačovej konferencie na mieste činu, napísala AP. Strely zasiahli okolo troch desiatok ľudí. Na mieste zahynula 18-ročná dievčina, 20-ročného mladíka vyhlásili za mŕtveho po prevoze do nemocnice.

Neskôr Worley podľa Reuters uviedol, že odhadom 14 zraneným nebolo ešte 18 rokov. Predchádzajúce informácie, naopak, hovorili o tom, že všetky obete boli dospelé.

Páchateľov stále nechytili

Uviedol tiež, že polícia stále pátra po podozrivých, a vyzval verejnosť, aby jej poskytla akékoľvek informácie, ktoré môžu viesť k dolapeniu páchateľov. „Vieme iste, že ich je viac ako jeden. Koľko, nevieme,“ dodal Worley.

„Chcem, aby ma počuli tí, ktorí sú za to zodpovední, aby ma počuli veľmi jasne. Neprestaneme, kým vás nenájdeme – a nájdeme vás. Dovtedy dúfam, že pri každom nadýchnutí budete myslieť na životy, ktoré ste tu dnes zmarili a ovplyvnili,“ vyhlásil starosta Scott, ktorý páchateľa označil za „zbabelca „.

Baltimore, ktorý je dejiskom slávneho detektívneho seriálu The Wire, sa snaží zbaviť imidžu mesta zamoreného násilím. S 575-tisíc obyvateľmi má však stále jeden z najvyšších počtov vrážd na obyvateľa v USA.

Za tento rok tu polícia eviduje takmer 130 vrážd a asi 300 prípadov streľby, čo je však menej ako v rovnakom období minulého roka. Miestne úrady sľúbili, že budú dôsledne potláčať násilné trestné činy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet