Na hlavný obsah

Okamžitá reakcia matky zachránila 20-ročného Kristiána z medvedích pazúrov. Šelmu bodala vidlami

Matka začula len krik.

Okamžitá reakcia matky zachránila 20-ročného Kristiána z medvedích pazúrov. Šelmu bodala vidlami
Matka šelmu niekoľkokrát bodla vidlami. Foto: RTVS

Okamžitá reakcia matky zachránila 20-ročného Kristiána z medvedích pazúrov. Šelmu niekoľkokrát bodla vidlami. Incident sa odohral na farme v obci Háj pri Turčianskych Tepliciach. Farmári chcú podať na štát trestné oznámenie za nečinnosť. Medvede ich ohrozujú roky.

“Len sa otočil proti mne, dal sa na zadné a už skákal, hrýzol, pazúrmi sa zaháňal,“ uviedol zranený farmár Kristián Sedláčko.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Medveď zaútočil tesne po siedmej hodine ráno, keď chcel mladý farmár vypustiť kone do výbehu. Matka išla len chvíľu po ňom. Zrazu začula krik. “To boli sekundové záležitosti. A čo na farme zoberiete ako prvé na nejakú obranu, no vidly. Keď som doňho zabodla, to sa odrazilo ako z pneumatiky,“ spresnila farmárka a matka zraneného syna Michaela Sedláčková.

Medveď po útoku zostal ležať. Matka so synom ušli do bezpečia. Polícia a zásahový tím však šelmu na mieste už nenašili.

“Pokúsili sme sa medveďa dohľadať. To sa nám však nepodarilo. Teraz sme sa dohodli s predsedom poľovného združenia sa pokúsime túto oblasť monitorovať. Ak sa nám podarí medveďa nájsť, takýto zranený medveď bude odstránený,“ ozrejmil vedúci zásahového tímu pre medveďa hnedého Západ Marek Veverica.

“Tie kontakty sú časté. Máme tohto roku počas medvedej ruje osobitných 13 medveďov,“ dodal predseda Poľovnej spoločnosti Žiarec Peter Ryba.

“Z nedele na pondelok spozorovali miestni občania jedinca medveďa hnedého len 50 metrov od MŠ v intraviláne obce,“ spresnil starosta obce Háj Rastislav Lejtrich.

Farmu ohrozujú už päť rokov

Farmu v obci Háj však medvede a vlky ohrozujú už päť rokov. Pred piatimi rokmi pozabíjali stádo kôz a jahniat.

“Štát zaplatil štyritisíc. Za to sa nedajú ani kúpiť kozľatá. Následne to pokračuje zabíjaním teliat pri narodení. A vyvrcholilo to dnešným dňom, tým útokmi na syna. Pôjdeme podať trestné oznámenie na SR a na ministerstvo životného prostredia za nečinnosť,“ povedal farmár a otec zraneného syna Martin Sedláčko.

“Otec poškodeného ministrovi životného prostredia v telefonickom rozhovore uviedol, že boli ignorované jeho žiadosti o náhrady škôd. Minister preto inicioval preverenie postupu príslušného okresného úradu,“ dodal hovorca Ministerstva životného prostredia SR Tomáš Ferenčák.

Zásahový tím vyzýva k opatrnosti aj obyvateľov Lučenca. Medveď sa pohybuje v okrajových častiach mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny