Na hlavný obsah

Vo Francúzsku budú vykonávať analýzu DNA psích slín. Psov chcú prepojiť s ich exkrementmi na uliciach

Ich majiteľom budú udeľovať pokuty.

Vo Francúzsku budú vykonávať analýzu DNA psích slín. Psov chcú prepojiť s ich exkrementmi na uliciach
Na ilustračnej snímke pes. Foto: Unsplash

Úrady v meste Béziers na juhu Francúzska budú vykonávať analýzu DNA psích slín, čo im pomôže prepojiť konkrétnych psov s exkrementmi na uliciach. Majitelia psov budú musieť tiež nosiť „genetický pas“ svojich domácich miláčikov.

Mestskí predstavitelia sa tak snažia bojovať proti znečisteniu ulíc psími výkalmi. V utorok to uviedol denník The Guardian.

Starosta mesta Robert Ménard vyhlásil, že obyvatelia a návštevníci „už majú dosť psích výkalov na chodníkoch“. Plánuje preto spustiť dva roky trvajúci experiment, v rámci ktorého chce sledovať a pokutovať všetkých, ktorí exkrementy svojich psov neupratujú.

Majitelia psov budú musieť navštíviť veterinára, ktorý ich miláčikom odoberie vzorku slín na genetický rozbor DNA. Následne dostanú psy svoj „genetický pas“. Ak budú majitelia psov prichytení bez tohto dokumentu, hrozí im pokuta 38 eur.

Psie výkaly na uliciach budú pozbierané a otestované. Výsledky testov následne dostane miestna polícia, ktorá ich porovná s národným registrom zvierat a priradí ku konkrétnemu psovi a majiteľovi. Ten bude musieť zaplatiť poplatok 122 eur za vyčistenie ulice, vysvetľuje Ménard.

„Pre tých, ktorí v meste Béziers nemajú trvalý pobyt, budú pravidlá voľnejšie. Problémom nie sú návštevníci, ale miestni, ktorí po svojich psoch neupratujú,“ dodal starosta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet