Na hlavný obsah

Na Slovensku sa objavil nový vtáčí druh. Ornitológovia ho doposiaľ chodili pozorovať len do Maďarska alebo do Rumunska

Pred pár dňami zahniezdil aj na východnom Slovensku.

Na Slovensku sa objavil nový vtáčí druh. Ornitológovia ho doposiaľ chodili pozorovať len do Maďarska alebo do Rumunska
Nový druh vtáka vyskytujúci sa na Slovensku - Ibisovec hnedý. Foto: RTVS

Na Slovensku sa objavil nový vtáčí druh – ibisovec hnedý. Ornitológovia ho doposiaľ chodili pozorovať len do Maďarska alebo do Rumunska. Pred pár dňami tento ikonický sťahovavý vták zahniezdil aj na východnom Slovensku.

Vzácny Ibisovec hnedý zahniezdil priamo vo Vtáčom raji na Senianskych rybníkoch. Aktuálne sú tu dva páry, ktoré majú po tri mláďatá.

„Každý rok ho aj tu na Senianskych rybníkoch pozorujeme, ale vždy to boli také nehniezdne výskyty. Kŕdle sa tu len zastavili počas migrácie. Aj v iných lokalitách na Slovensku je možné ibisovca pozorovať, ale hniezdenie sa podarilo dokázať prvýkrát na Slovensku a prvýkrát v histórii až tu na Senianskych rybníkoch,“ vysvetlil ornitológ Matej Repel.

Ibisovec je sťahovavý druh, čiže po vyhniezdení sa vráti na svoje zimoviská v Afrike. Mláďatá sú ešte malé, potrebujú asi dva týždne, aby sa naučili lietať. Potom spoločne s rodičmi v priebehu augusta opustia Senianske rybníky a odletia na svoje zimovisko.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Lucia Benetinová:

„Všetko to závisí od počasia. Tento rok im prialo pomerne daždivé počasie, udržali sa mokrade v okolí rybníkov, ktoré poskytovali dostatok potravy pre ibisovce. Vďaka tomu tu zahniezdili a o rok uvidíme, môže byť všetko inak alebo ešte lepšie,“ dodal.

Ibisovec má dlhý tenký krk, pomerne malú hlavu a veľmi charakteristický tenký a dlhý zahnutý zobák.

„Ibisovec hnedý patrí medzi chránené vtáčie druhy. Jeho spoločenská hodnota je 3 000 eur. Je v poradí 234. vtáčí druh hniezdiaci na území Slovenska,“ uviedol zoológ Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat Martin Danilák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny