Na hlavný obsah

Bociany lietajú kratšie a môže za to klimatická zmena, odhalilo krúžkovanie

Po ochranároch môžu mladé bociany krúžkovať aj energetici.

Bociany lietajú kratšie a môže za to klimatická zmena, odhalilo krúžkovanie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po ochranároch môžu mladé bociany krúžkovať aj energetici. Pripevnením krúžku na nohu sa o ich živote dozvedia viac. Hoci krúžkovací tím posilnili, takýchto ľudí je v našej krajine stále málo.

Doteraz dávali krúžok na nohu mladých bocianov len ornitológovia či ochranári prírody. Po novom tak môže urobiť aj zamestnanec distribučnej spoločnosti.

„Je to veľká pomoc. Sme veľmi radi, že aj z energetických spoločností prichádza iniciatíva, aby realizovali toto značenie. Dnes prebieha krst ohňom prvotina pre nového krúžkovateľa,“ uviedol ornitológ z Ochrany dravcov na Slovensku Roman Slobodník.

„Spoločnosť Západoslovenská distribučná rieši prekládky bocianích hniezd dlhodobo, novinkou je krúžkovanie bocianích mláďat, ktoré ako prvá distribučná spoločnosť na Slovensku zabezpečujeme vo vlastnej réžii,“ priblížil hovorca spoločnosti Michal Jenčo.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

„Tým že ja som vyštudovaný lesník, mám vzťah k prírode, plus absolvoval som skúšky na krúžkovanie, tak už naša spoločnosť nemusela dodatočne prijímať nikoho,“ hovorí špecialista environmentu ZSD Lukáš Skurka.

Krúžkovateľ z radov energetikov zasahoval v hniezde bocianov v areáli základnej školy v obci Svinná pri Trenčíne. Príbytok obýva 4-početná rodina. Kým bežne krúžkujú mláďatá v hniezde, mladého operenca zniesli plošinou na zem, aby si proces mohli pozrieť aj tamojšie deti v rámci environmentálnej výučby.

„Okrúžkujeme ho krúžkom na pravú nohu, sú špeciálne navrhované pre bociany. Sú viditeľné z veľkej vzdialenosti, sú v medzinárodnej databáze, kde sa dá sledovať trasa, kde lietajú, kde sa zdržiavajú, pária, až kde uhynú,“ vysvetľoval Skurka.

Krúžky vyrobili zo špeciálneho plastu, ktorý odoláva poveternostným a UV podmienkam. Navrhli ich tak, aby, keď bociany dorastú, im nepoškodili kĺb a nezošmykli sa.

Bociany lietajú kratšie ako kedysi

Mladý bocian dostal od detí aj meno – Fero. Bociania rodinka bude v areáli základnej školy do polovice augusta. Potom odletí do teplých krajín. Viac o ich živote sa dozvieme práve z krúžkov. Dlhým letom zrejme odzvonilo.

„Cieľom je zistiť vek vtáka, kam sa sťahuje, ako dlho im trvajú presuny trvajú, vzhľadom na klimatickú zmenu bociany lietajú kratšie ako pred 30-40 rokmi asi o tisíc kilometrov,“ hovorí ornitológ, Roman Slobodník.

Nie všetky bociany u nás majú krúžky. Napríklad Roman Slobodník má pod palcom označovanie až v 12-tich okresoch. Čo je náročné.

„Tým že na Slovensku je pomerne málo krúžkovateľov, asi 70 ľudí, tak je veľká časť Slovenska, kde nie sú bociany okrúžkované,“ povedal.

Tento rok je pre populáciu bocianov pozitívny. O ich príbytky sa starajú v prípade potreby aj energetici. Neraz totiž vznikali na nebezpečných stĺpoch.

„Čo je horšie, väčšina z nich bola na živých častiach, podperných bodoch, môže tam dôjsť k skratu, k uhoreniu hniezda aj mláďat. Snažíme sa hniezda preložiť,“ priblížil Skurka.

„Minimálne tento rok vzniklo veľa nových hniezd. Dávame to do súvisu s tým, že lovecký tlak na východe klesol,“ hovorí Slobodník.

Ornitológovia a energetici spolupracujú aj pri odstraňovaní nebezpečných predmetov z hniezd či odčerpávaní vody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko