Na hlavný obsah

Na tatranskej železnici budú jazdiť vynovené vozidlá. Modernizácia cestovný poriadok nenaruší

Budú mať väčšiu kapacitu a budú pohodlnejšie.

Na tatranskej železnici budú jazdiť vynovené vozidlá. Modernizácia cestovný poriadok nenaruší
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na trati Tatranskej elektrickej železnice (TEŽ) budú čoskoro jazdiť zmodernizované vozidlá. Prvé električky vypravia už počas letnej turistickej sezóny. K piatim novým zubačkám tak pribudne 15 vynovených mašín.

Tatranské električky budú o čosi krajšie a modernejšie. Tri vynovené súpravy už čakajú v depe na svoju prvú jazdu. Ich modernizácia by nemala v letnej sezóne narušiť cestovný poriadok. „Momentálne bežný cestujúci v Tatrách nepocíti túto modernizáciu, až na zrušenie jedného spoja posilového, ktorý jazdil v lete,“ priblížil prednosta depa Poprad TEŽ Marián Surmík.

Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSSK) investovala do pôvodných vozidiel vyše 30 miliónov eur vďaka eurofondom. Zvýšiť by sa mala bezpečnosť a tiež komfort cestujúcich. „Električky mali cez 20 rokov a už to pomaličky začínali byť veterány tieto električky. Zvyšovali sa poruchy,“ skonštatoval Jozef Štefaňák, primátor mesta Vysoké Tatry.

Obnove vozidiel Tatranskej elektrickej železnice sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Hozzová:

V každom zmodernizovanom vozidle sa dá zakúpiť cestovný lístok. Električka je plne klimatizovaná, má nové rolety a sedadlá. Vozidlá majú Wi-Fi aj zásuvky. „Táto modernizácia zahŕňa modernizáciu aj celej trakčnej výzbroje tohto vozidla, takže z pôvodného vozidla nám ostala len skriňa, rámy podvozkov a všetko ostatné je nové,“ podotkol Surmík.

Vynovené električky dokážu prepraviť dvakrát viac cestujúcich. Zastaraná infraštruktúra im však bráni naplno využiť ich potenciál.

„Napriek tomu, že máme vozidlá stavané na rýchlosť 80 kilometrov za hodinu tak my sa musíme pohybovať maximálne 50, 60. Dokonca na niektorých úsekoch 30 kilometrov za hodinu,“ dodal Karol Martinček, obchodný riaditeľ ZSSK.

Cestujúci by sa tak rýchlejšie mohli dostať do cieľovej stanice. Zatiaľ sa môžu tešiť len na modernejšie vozne. Do konca roka by sa mali vynoviť všetky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny