Na hlavný obsah

Nenechávajte deti bez dozoru a nechoďte plávať, keď máte vypité, varuje záchranár

Muža, ktorého naposledy zachraňoval, oživovali 20 minút.

Nenechávajte deti bez dozoru a nechoďte plávať, keď máte vypité, varuje záchranár
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Záchranári to opakujú každé leto a aj napriek tomu stále ľudia preceňujú svoje sily. Ide o kúpanie sa po poriadnej dávke alkoholu. V Prešove teraz bojuje o život 57-ročný muž, ktorého cez víkend vytiahli z vody na prírodnom kúpalisku Delňa a už nedýchal. Oživovali ho približne 20 minút. Ratovali aj tri skákajúce deti.

Takto má skočiť záchranár k topiacemu sa, aby nestratil očný kontakt s núdznym. Predviedol nám to šéf záchranárov na prešovskom prírodnom kúpalisku, ktorý v nedeľu (16. 7.) pomáhal oživovať. „Došlo k takzvanému tichému topeniu, keď nevidíte, že sa človek topí, ale ostatne ležať na hladine,“ vysvetlil dlhoročný záchranár Miloslav Murajda.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

Je záchranárom už viac ako 40 rokov a poslednú záchranu topiaceho sa prirovnal k zázraku. Zachránený muž totiž naskočil po dlhým minútach oživovania. Striedali sa traja muži vrátane lekára. „Pri dýchaní z pľúc do pľúc a nepriamej masáže srdca. Pri dýchaní z pľúc do pľúc som z tohto človeka cítil značné množstvo alkoholu,“ povedal záchranár.

Muž, ktorý už prišiel na kúpalisko údajne opitý, bojuje o život v prešovskej nemocnice. „Podľa zistení na mieste policajti zistili, že muž požíval alkoholické nápoje so skupinou osôb a následne išiel do vody,“ uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru Prešov Daniel Džobanik.

Zákaz nosenia vlastného alkoholu

Pred vstupom do areálu prírodného kúpaliska je aj oznam o zákaze nosenia vlastného alkoholu. Nik to nekontroluje. Pravidelní návštevníci prírodného kúpaliska však vedia svoje. Toto leto opäť záchranári apelujú na verejnosť stále rovnakým odporúčaním. „Nenechávajte deti bez dozoru, nechoďte plávať, keď máte vypité, nepreceňujte sily,“ dodal záchranár Murajda.

V opačnom prípade môže hrdinstvo pod vplyvom alkoholu skončiť aj utopením či vážnym poškodením zdravia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny