Na hlavný obsah

Pápež František vyzval Rusko, aby obnovilo účasť na čiernomorských obilných dohodách

Ukrajinský prezident jeho iniciatívu ocenil.

Pápež František vyzval Rusko, aby obnovilo účasť na čiernomorských obilných dohodách
Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František v nedeľu (30. 7.) vyzval Rusko, aby obnovilo účasť na čiernomorských obilných dohodách, ktoré umožnili Ukrajine vyvážať poľnohospodárske produkty z čiernomorských prístavov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti X, niekdajšom twitteri, iniciatívu hlavy rímskokatolíckej cirkvi ocenil a vyzdvihol dôležitosť reakcie svetových náboženských lídrov na „ruský teror a ničenie“.

„Obraciam sa na svojich bratov, úrady Ruskej federácie, aby bola obnovená čiernomorská iniciatíva a bolo možné bezpečne prepravovať obilie,“ uviedol podľa Reuters pápež.

Rusko tento mesiac pozastavilo svoju účasť v obilných dohodách sprostredkovaných vlani OSN, ktoré napriek vojne na Ukrajine umožňovali vývoz obilia a ďalších potravín z napadnutej krajiny a pomohli zabezpečiť potravinovú bezpečnosť vo svete.

Rusko teraz podľa Kyjeva opakovane útočí na ukrajinské prístavy a ďalšiu infraštruktúru, ktorá slúži na export potravín z Ukrajiny. Pozastavenie ruskej účasti odsúdili EÚ aj USA.

Pápežovu „dôležitú výzvu Moskve“ ocenil ukrajinský prezident Zelenskyj. „Reakcia svetových náboženských lídrov na ruský raketový teror a ničenie ukrajinských poľnohospodárskych produktov je nanajvýš dôležitá pre ochranu celého sveta, a najmä národov Afriky a Ázie, ktoré trpia najviac hrozbou hladu, potravinovou krízou,“ uviedol Zelenskyj vo svojom tweete.

„Ukrajina je a bude garantom svetovej potravinovej bezpečnosti. Hlavné teraz je zastaviť ruský teror a plne realizovať mierový plán,“ napísal tiež ukrajinský prezident.

Pápež František sa o Ukrajine zmienil tiež vo svojom príhovore pred davom na Svätopeterskom námestí. Podľa Reuters vyzval veriacich, aby sa modlili za „trpiacu Ukrajinu, kde vojna ničí všetko, dokonca aj obilie“.

Označil to za „vážnu urážku boha“. Duchovný vodca takmer 1,4 miliardy katolíkov povedal, že „plač miliónov bratov a sestier, ktorí trpia hladmi, stúpa k nebu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet