Na hlavný obsah

Ruská tajná služba zadržala Rusku, ktorú podozrievajú zo špionáže pre Ukrajinu

Hrozí jej desať rokov väzenia.

Ruská tajná služba FSB v meste Uglič v Jaroslavskej oblasti zadržala 36-ročnú ruskú občianku. Podozrievajú ju, že pre ukrajinské ozbrojené sily zhromažďovala informácie potrebné na spáchanie „teroristického útoku“ na miestnu vodnú elektráreň. Uviedli to v utorok (18. 7.) ruské médiá s odvolaním sa na oznámenie FSB. Uglič leží asi 200 kilometrov severne od Moskvy.

FSB sa v komuniké zmienila len o „zariadení kritickej infraštruktúry“ v Jaroslavskej oblasti. Ruským médiám však poskytla zábery zo sledovania podozrivej, ktoré ju zachytávajú, ako si na mobil nakrúca elektráreň na rieke Volze. Zobrazujú tiež zatknutie úradníčky ozbrojeným komandom v maskovacích uniformách v kancelárii.

V zhabanom „komunikačnom zariadení“ bola podľa FSB zachytená komunikácia s koordinátorom z Ukrajiny a posudzovanie chystaného útoku. Ukrajinci sa chystali elektráreň napadnúť za pomoci dronov, napísal server RBK.

Súd vzal podozrivú do väzby. Žene hrozí za „prípravu teroristického útoku“ až desať rokov väzenia.

FSB predtým oznámila, že minulý týždeň zadržala v Kurskej oblasti Rusov, ktorí sú podozriví, že ukrajinskej armáde odovzdávali údaje o objektoch ruského ministerstva obrany v regióne za účelom diverzie či „teroristického útoku“, dodal server.

Zadržali aj obyvateľa v Záporoží

V okupovanom meste Enerhodar v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny FSB zadržala miestneho obyvateľa, ktorý podľa tajnej služby odovzdával ukrajinskej armáde súradnice pozícií ruských vojakov v Záporožskej jadrovej elektrárni, napísal denník Kommersant na svojom webe.

Zadržaný „špión“ podľa FSB odovzdával spomínané údaje svojmu príbuznému, ktorý slúži pri ukrajinskej delostreleckej jednotke.

Ruský spravodajský server Baza, ktorý niekedy publikuje materiály od FSB, zverejnil výmenu správ medzi podozrivou z Ugliča a údajným ukrajinským koordinátorom. Žena v nej súhlasí s poskytnutím súradníc miestnych železníc, vojenských náborových kancelárií a vodnej elektrárne.

Napísala tiež, že by si priala, aby útoky dronov na ciele v hĺbke Ruska rozvrátili podporu verejnosti pre prezidenta Vladimira Putina. Údajný koordinátor zase píše o organizovaní výbuchov po celom Rusku a podotýka, že v Jaroslavskej oblasti je veľa vodných elektrární.

„Rozbijeme ich na kusy, aby Rusko stiahlo svoje jednotky z (východoukrajinského) Bachmutu,“ napísal. Pravosť tejto korešpondencie sa nepodarilo overiť, upozornila agentúra Reuters.

Pripomenula, že Rusko od vlaňajšieho vpádu na Ukrajinu zadržalo množstvo podozrivých zo sabotáží, ktorí sa domnievali, že pomáhajú Ukrajine. Minulý mesiac FSB zatkla skupinu bývalých pracovníkov obrany, ktorých obvinila z poskytovania technických dokumentov týkajúcich sa ruského letectva Kyjevu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet