Na hlavný obsah

Rusko previezlo na svoje územie už 700-tisíc ukrajinských detí, tvrdí šéf ruského parlamentného výboru

Kyjev hovorí o nezákonnej deportácii.

Rusko previezlo na svoje územie už 700-tisíc ukrajinských detí, tvrdí šéf ruského parlamentného výboru
Deti plačú pri rakvách 14-ročných dvojičiek, ktoré zahynuli pri ruskom raketovom útoku na reštauráciu RIA Pizzeria v Kramatorsku. Foto: TASR/AP

Rusko previezlo na svoje územie už približne 700-tisíc detí z oblastí bojov na Ukrajine. Povedal to v nedeľu (2. 7.) neskoro večer Grigorij Karasin, šéf medzinárodného výboru ruskej Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu. V pondelok (3. 7.) o tom informovala agentúra Reuters.

„Za posledné roky u nás našlo útočisko 700-tisíc detí, ktoré utiekli pred bombardovaním a ostreľovaním z konfliktných oblastí na Ukrajine,“ napísal Karasin na platforme Telegram.

Rusko spustilo masívnu inváziu na Ukrajinu vlani vo februári. Moskva tvrdí, že z Ukrajiny na ruské územie priváža siroty a deti, ktoré zostali opustené v oblastiach bojov, čím im zaisťuje potrebnú ochranu. Podľa Kyjeva boli však mnohé deti nezákonne deportované, pričom Spojené štáty tvrdia, že tisícky detí boli z svojich domovov odvezené násilne. Väčšina takýchto presunov sa uskutočnila na začiatku vojny.

USA ešte v júli odhadli, že Rusko z Ukrajiny „násilne deportovalo“ 260-tisíc detí. Ukrajinské ministerstvo pre integráciu okupovaných území uvádza, že v súčasnosti sa za nezákonne deportovaných považuje 19 492 ukrajinských detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet