Na hlavný obsah

Slovenská pošta používa predraženú dátovú sieť. Tvrdia to odborníci z telekomunikačnej sféry

Pred troma rokmi ju na to upozornil ÚVO. Doteraz s tým nič neurobila.

Slovenská pošta používa predraženú dátovú sieť. Tvrdia to odborníci z telekomunikačnej sféry
Ilustračná snímka - pobočka Slovenskej pošty. Foto: RTVS

Slovenská pošta používa predraženú dátovú sieť. Tvrdia to odborníci z telekomunikačnej sféry. Pošta má uzatvorenú zmluvu na IT služby už 17 rokov s jediným operátorom. Pred troma rokmi ju na to upozornil aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Doteraz s tým nič neurobila.

Fungovanie poštových pobočiek má na starosti firma SWAN. Zabezpečuje elektronické podanie zásielok, možnosť sledovať ich, či platobný systém e-kolok. S poštou uzatvorila zmluvu ešte ako GLOBALTEL v roku 2006.

Ako čas plynul, nemenil sa iba firemný názov. Ale aj podmienky zmluvy a cena. Do dnešného dňa pribudlo ku kontraktu osem dodatkov.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

„Je to pomerne silný zvyk najmä v prostredí telekomunikačných služieb, pričom ide o nevýhodné zmluvy uzatvárané pred rokom 2010, čím prichádzajú v zásade všetky relevantné strany o obchodné príležitosti,“ hovorí advokát AGM Partners a právnik konkurenčného operátora Jakub Michalica.

Za dáta a internet dnes platí pošta približne 200-tisíc eur mesačne. „Podľa názoru Telekomunikačnej únie by bolo v súčasnosti možné obstarať si dátové pripojenie porovnateľné alebo rýchlejšie za ceny o 60 až 80 percent nižšie,“ tvrdí hovorca Telekomunikačnej únie SR Roman Vavro.

„Aká by mohla byť cena služieb dnes, to ukáže len nové verejné obstarávanie, ktoré Slovenská pošta pripravuje,“ reagovala spoločnosť SWAN.

Pošte hrozí státisícová pokuta

„Momentálne je na túto zmluvu viazané aj poskytovanie systému e-kolok. Ten funguje na základe zmluvy s ministerstvom financií, kde sú nejaké podmienky a parametre ktoré musí spĺňať,“ vysvetľuje hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková, prečo nové verejné obstarávanie pripravujú až teraz.

Ministerstvo financií však uvádza, že e-kolok je podnikateľským zámerom pošty, a teda s ich zmluvou nesúvisí. Úrad pre verejné obstarávanie dal v roku 2020 ešte za bývalého vedenia pošte čas na to, aby obstarala novú zmluvu. No keďže ho doteraz využila iba na ďalšie predĺženie kontraktu, RTVS sa obrátila na nové vedenie s otázkou, ako ďalej.

„Vykonáme v tejto veci kontrolu, a v prípade, že zistíme porušenie zákona o verejnom obstarávaní, udelíme aj pokutu,“ vyhlásil hovorca ÚVO Jozef Gabík.

Prípadná pokuta sa ráta vo výške päť percent z doposiaľ vyplatenej sumy, čo by znamenalo pre štátnu poštu státisíce eur

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko