Na hlavný obsah

Slovensko čelí ďalšiemu konaniu zo strany eurokomisie, hrozí mu vysoká pokuta

Môže za to odložená novela trestného zákona.

Slovensko čelí ďalšiemu konaniu zo strany eurokomisie, hrozí mu vysoká pokuta
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Slovensko čelí ďalšiemu konaniu zo strany Európskej komisie (EK). Tentokrát preto, že nedostatočne chránime finančné záujmy Európskej únie. Pre Rádiožurnál to potvrdili ministerstvo spravodlivosti a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Problémom sú nízke sadzby za trestný čin poškodzovania finančných záujmov Únie. Ak Slovensko nezosúladí svoju legislatívu s európskou, hrozí mu vysoká pokuta.

Pred viac ako dvoma rokmi začala na Slovensku pôsobiť Európska prokuratúra (EPPO). Od začiatku však zápasí so základným problémom, a to sú nízke trestné sadzby za trestný čin poškodzovania finančných záujmov EÚ. Ide pri tom o jediný skutok, ktorý môže vyšetrovať.

Téme sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Füle:

„V poslednom období sme zaznamenali viac ako 50 trestných vecí, v ktorých EPPO nemohla začať trestné stíhanie práve z dôvodu, že slovenské trestné právo ustanovuje pre tento trestný čin nižšiu trestnú sadzbu ako pre národné trestné činy. Z hľadiska celkového počtu trestných vecí ide nepochybne o značný problém,“ vysvetlil európsky prokurátor Juraj Novocký.

To mala zmeniť veľká novela trestného zákona, na ktorej štátne inštitúcie s odbornou verejnosťou pracovali viac ako dva roky. Prisľúbili sme ju listom aj eurokomisii, ktorá nás upozornila, že nedostatočne napĺňame smernicu, ku ktorej sme sa sami zaviazali.

„Žiadna iná členská krajina EÚ nemá obdobný problém. Je to skutočne špecifikum Slovenskej republiky a je najvyšší čas, aby SR v tomto smere zabezpečila nápravu,“ dodal Novocký.

Reputačné a finančné škody

Novela trestného zákona napokon skončila odložená v parlamente a Slovensko tak naďalej čelí takzvanému infridžmentu – konaniu o nedodržaní právnych predpisov – zo strany EK. To môže spôsobiť nielen reputačné, ale aj finančné škody.

„Začína sa to nejakými upozorneniami, keď sa to EK snaží zadobre vyriešiť. Ale keď sa to nedarí, tak nakoniec to ide ako žaloba na Súdny dvor EÚ a môže tam byť aj pomerne vysoká pokuta. Zatiaľ najvyššiu malo Poľsko – milión eur za deň,“ priblížila Barbara Zmušková z portálu Euractiv.

Ak sa Slovensko chce vyhnúť prípadným konzekvenciám, malo by novelu trestného zákona schváliť čím skôr. Keď ju nezaradia napríklad na mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR do termínu predčasných volieb, musí ju nový parlament schvaľovať opätovne od prvého čítania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál