Na hlavný obsah

Slovensko má nových veľvyslancov. Našu krajinu budú zastupovať v Česku, Rakúsku a vo Francúzsku

Vymenovala ich prezidentka Zuzana Čaputová.

Slovensko má nových veľvyslancov. Našu krajinu budú zastupovať v Česku, Rakúsku a vo Francúzsku
Prezidentka vymenovala nových veľvyslancov. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Od utorka (18.7.) bude v Českej republike zastupovať Slovensko doterajšia štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Ingrid Brocková. Veľvyslancom v Rakúsku bude Jozef Polakovič. Vo Francúzsku, Monaku a Alžírsku bude SR reprezentovať Ján Šoth.

Hlava štátu vyzdvihla blízke vzťahy s Českou republikou. Upozornila tiež na tamojšiu početnú krajanskú komunitu. „Verím, že kontakt s ňou sa vám bude dariť aj naďalej zveľaďovať a že všetky tieto spoločné väzby – či už na úrovni medziľudských vzťahov, ale aj intenzívnych kontaktov a spolupráce na politickej úrovni medzi našimi krajinami využijete počas vášho pôsobenia v prospech našich občanov,“ prihovorila sa Brockovej.

Zlepšenie obchodných vzťahov

Prezidentka dúfa, že veľvyslancovi v Rakúsku sa podarí prehĺbiť spoluprácu v oblasti zelenej tranzície, ale aj vzdelávania.

„Na Slovensku potrebujeme urýchliť prechod k obnoviteľným zdrojom energie a Rakúsko môže pre nás byť v tejto oblasti príkladom. Už dnes produkuje až 80 percent elektrickej energie z vody, vetra a slnka a zároveň si stanovilo ambiciózny cieľ byť klimaticky neutrálne už do roku 2040,“ upozornila. Pripomenula aj vynikajúce obchodné vzťahy s Rakúskom.

V prípade veľvyslanca vo Francúzsku si prezidentka želá, aby jeho pôsobenie ešte viac posilnilo strategické partnerstvo krajín. Potrebujeme ho podľa nej ešte viac využiť na presadzovanie spoločných hodnôt aj v našom regióne, ako aj pri obhajobe našich záujmov.

„Oba naše štáty vnímajú Európsku úniu v prvom rade ako spoločenstvo hodnôt, v ktorom platia a sú dodržiavané princípy právneho štátu. Je dôležité, aby sa demokracia, občianske práva a slobody nestali obeťou dezinformácií, extrémistov a autokratov,“ vyhlásila. Verí tiež v prehlbovanie spolupráce v energetike či vodíkových technológiách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko