Na hlavný obsah

Solúnski bratia formovali históriu a kultúru viacerých európskych národov

Pripomíname si ich štátnym sviatkom aj celonárodnou púťou.

Solúnski bratia formovali históriu a kultúru viacerých európskych národov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Od príchodu Cyrila a Metoda na naše územie uplynulo 1 160 rokov. Solúnski bratia zasiahli do histórie a kultúry asi desiatky európskych národov. Pôsobenie vierozvestcov na Veľkej Morave ovplyvnilo ďalšie dejiny Slovákov a Čechov.

Misia Cyrila a Metoda na našom území mala pre Slovanov veľký význam – či už v podobe nášho prvého písma, hlaholiky, alebo v uznaní staroslovienčiny za štvrtý liturgický jazyk.

Svätým Cyrilovi a Metodovi sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„Vďaka nim máme ako prví v Európe preklad liturgie, preklad svätého písma do ľudu zrozumiteľného, ktorý používame neustále v našom kontinuálnom, kultúrnom či jazykovo kultúrnom povedomí,“ vysvetlil vedúci vedecký pracovník SAV, profesor Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského Peter Žeňuch.

„Tento rok si pripomíname jubileum 1 160 rokov od príchodu svätého Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu, na pozvanie kniežaťa Rastislava. To započalo ich dielo, ktoré malo nesmierny význam pre ostatné slovanské národy, z ich diela možno čerpať aktuálne aj v dnešnej pluralitnej Európe,“ historik Peter Ivanič z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

„Zároveň položili isté základy kultúry, vzdelanosti. Náš národ sme sa aj vďaka tomuto dostali medzi rodinu európskych národov, ktoré sú rozhľadené, ktoré sú vzdelane, ktoré sú kultúrne,“ podotkol hovorca Biskupstva Nitra Tibor Ujlacký.

Ich význam si pripomínajú v Nitre púťou

Význam solúnskych bratov si pripomínajú v stredu (5. 7.) aj celonárodnou cyrilometodskou púťou v centre Nitry. Tú každoročne navštevujú tisícky ľudí. Tento rok bude hlavným celebrantom americký biskup Larry James Kulik, ktorý sa veriacim prihovorí v slovenčine.

„Tento americky biskup slovenského pôvodu sa venuje pastorácii aj našich Slovákov žijúcich v USA a práve dnes hovoril o hodnotách, ktoré naši krajania žijúci v USA stále udržiavajú. A sú to cyrilometodské hodnoty, to cyrilometodské dedičstvo,“ dodal Ujlacký.

Národná cyrilo-metodská púť sa v Nitre uskutoční už 34-krát. Okrem Slovákov si význam solúnskych bratov pravidelne pripomínajú napríklad aj Česi či Chorváti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko