Na hlavný obsah

Sopečné divadlo na Islande láka turistov z celého sveta. Odborníci však varujú pred škodlivými plynmi

Zábery tečúcej lávy už obleteli celý svet.

Sopečné divadlo na Islande láka turistov z celého sveta. Odborníci však varujú pred škodlivými plynmi
Sopečná erupcia. Foto: Profimedia

Turisti z celého sveta v týchto dňoch smerujú na Island. Asi 30 kilometrov od hlavného mesta Reykjavík vybuchla sopka. Zábery tečúcej lávy už obleteli celý svet. Odborníci však zvedavcov upozorňujú pred škodlivými plynmi, ktoré z trhliny unikajú.

Sopka vybuchla už tretíkrát za uplynulé dva roky. Teraz je erupcia podstatne väčšia ako odborníci očakávali. „Je to už tretíkrát, čo to vidím, a stále som rovnako unesený. Nabudúce už prídem s turistami. Najskôr som si chcel miesto pozrieť sám a vidieť, či to nie je nebezpečné,“ uviedol turistický sprievodca z Talianska Giorgio Codias.

„Chcem odfotografovať túto veľkolepú erupciu. Vždy je to veľmi fascinujúce. Toto je asi štvrtá alebo piata erupcia, ktorú sledujem,“ povedal islandský fotograf Thorarinn Jonsson.

Nadšencom, ktorí chcú na vlastné oči vidieť tečúcu lávu na Islande, sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Martina Jančiarová:

Odborníci už skôr zaznamenali v oblasti niekoľko malých zemetrasení. Signalizovali, že výbuch sa blíži. Erupcia neohrozuje ľudí ani leteckú dopravu. Meteorológovia napriek tomu turistov vyzývajú, aby sa k miestu nepribližovali.

„Priblížiť sa k miestu erupcie predstavujé veľké nebezpečenstvo. Turisti, ktorí sa chystajú navštíviť pamiatky v okolí, by mali vziať túto hrozbu do úvahy. Treba dbať na poveternostné podmienky. Vietor unáša sopečný plyn na rôzne strany,“ upozornil riaditeľ výskumu Islandského meteorologického úradu Matthew Roberts.

Island má najviac aktívnych sopiek v Európe.Vybuchujú v priemere každých 5 rokov. Odborníci odhadujú, že súčasný cyklus môže trvať niekoľko mesiacov.

Pozrite si unikátne zábery vytekajúcej lávy zo sopky Fagradalsfjall na Islande:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet