Na hlavný obsah

USA uviedli, že pri dronovom útoku zabili vysokopostaveného predstaviteľa teroristickej organizácie IS

Zabitým má byť Usáma Muhádžir.

USA uviedli, že pri dronovom útoku zabili vysokopostaveného predstaviteľa teroristickej organizácie IS
Ilustračná snímka - bezpilotné lietadlo/dron. Foto: TASR/AP

Spojené štáty uviedli, že pri dronovom útoku zabili v Sýrii vysokopostaveného predstaviteľa teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Informovalo o tom v nedeľu (9. 7.) veliteľstvo ozbrojených síl USA pre Blízky východ (CENTCOM).

Zabitým je podľa neho Usáma Muhádžir. Útok sa odohral už v piatok, podľa zdroja agentúry AP zahynul veliteľ IS v západosýrskej provincii Halab, pôsobil ale predovšetkým na východe Sýrie.

„IS je naďalej hrozbou, nielen pre región, ale aj za jeho hranicami,“ uviedol veliteľ CENTCOM, generál Michael Kurilla. Podľa tlačovej správy Muhádžirova smrť obmedzí schopnosť IS „plánovať a vykonávať teroristické útoky“.

Podľa Kurillu nemá americká armáda informácie o tom, že by pri dronovom útoku na Muhádžira zahynuli nejakí civilisti, preveruje ale informácie o tom, že jeden civilista utrpel zranenia.

CENTCOM vo svojej správe tiež uviedlo, že útok vykonal dron MQ-9 Reaper, ktorý krátko pred touto akciou na západe Sýrie „obťažovalo ruské lietadlo“ pri incidente, ktorý trval „takmer dve hodiny“.

IS kontroloval v čase, keď bol v roku 2014 na vrchole moci, rozsiahlej oblasti Sýrie a Iraku. Teroristická organizácia tam síce bola vojensky porazená, ale v oboch krajinách ešte pôsobia aktívne teroristické bunky, ktoré uskutočňujú útoky. Podľa správy OSN z tohtoročného februára sa k IS aktuálne hlási asi 5 000 až 7 000 členov a podporovateľov, polovicu z tohto počtu tvoria bojovníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet