Na hlavný obsah

V Bratislave sa koná Dúhový pochod. Konzervatívni aktivisti zvolali sprievod Hrdí na rodinu

Tento sprievod sa už v minulosti opakovane konal v rovnaký deň ako Dúhový pochod.

V Bratislave sa koná Dúhový pochod. Konzervatívni aktivisti zvolali sprievod Hrdí na rodinu
Na snímke účastníci podujatia Dúhový Pride v sobotu 22. júla 2023 na Námestí slobody v Bratislave. Foto: TASR/ Pavol Zachar

V centre Bratislavy sa v sobotu (22. 7.) koná festival Dúhový pochod, ktorého cieľom je vyjadriť podporu menšine LGBT +. Pri tejto príležitosti sa obyvateľov inej ako heterosexuálnej orientácie, ktorí na Slovensku napríklad nemôžu uzatvárať registrované partnerstvá, a ich práv zastali diplomati aj prezidentka Zuzana Čaputová. Konzervatívni občianski aktivisti na iné miesto v slovenskej metropole zvolali sprievod za tradičnú rodinu.

Cieľom tohtoročného 13. ročníka Dúhového pridu je okrem iného zvýšiť povedomie o menšine LGBT +. Podľa jeho organizátorov z vlaňajšieho prieskumu verejnej mienky vyplýva, že 53 percent ľudí na Slovensku osobne nepozná žiadneho gaya alebo lesbu. Jednou z tvárí festivalu sa stala Radka Trokšiarová, ktorá vlani prežila streľbu pri bratislavskom gaybare Tepláreň, kde útočník zastrelil dvoch ľudí a neskôr zbraň obrátil proti sebe. Streľbu polícia označila za terorizmus.

„Nikomu neprekážame, ale len v prípade, že nie sme viditeľní. Sme v prvom rade ľudia, ktorí chcú vo svojom živote lásku, a nie utrpenie, chcú žiť, a nie prežívať,“ povedala z pódia Trokšiarová.

Dúhový pochod sa tento rok vrátil na námestie pri sídle slovenskej vlády. Účastníci akcie si priniesli napríklad dúhové vlajky, ktoré sú symbolom sexuálnych a rodových menšín. Na pódiu zase popoludní vystúpili umelci a potom sa dav vydal na sprievod ulicami Bratislavy. Následne program pokračoval okrem iného zhromaždením.

Podpora menšine v prejavoch

Podporu menšine LGBT+ vyjadrili v prejavoch na festivale ministerka kultúry a spravodlivosti v úradníckej vláde premiéra ekonóma Ľudovíta Ódora.

„Pride považujem za apel na našu spoločnosť, ale najmä na našich predstaviteľov. Vy sa domáhate len troch základných práv, ktoré uznávajú všetky krajiny Európskej únie. Je to právo na rovnaké zaobchádzanie, na rodinný život a na rešpektovanie súkromného života, „povedala ministerka spravodlivosti a bývalá verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

Menšinu LGBT+ pri príležitosti Dúhového pridu podporila tiež Čaputová i veľvyslanectvo zhruba štyroch desiatok krajín vrátane toho českého a tiež ďalšej inštitúcie. „Hovoriť o rešpekte k ľuďom, ktorí sa ničím neprevinili, len sú odlišní, je pre mňa ako vysvetľovať, prečo je potrebné dýchať. Ale chápem, že nie všetci to vnímajú rovnako,“ napísala slovenská prezidentka na sociálnej sieti.

Zastupiteľské úrady a ďalšie inštitúcie uviedli, že stoja pri menšine LGBT + ktorá na Slovensku usiluje o dosiahnutie úplnej rovnoprávnosti a ktorá zápasí tvárou v tvár s netolerantnosťou.

„Minulý rok bol smutným mementom toho, ako jednoducho môžu nenávistné slová viesť k nenávistným skutkom. Keď sa terčom stane jedna skupina ľudí, všetci ľudia v zraniteľných situáciách sú v menšom bezpečí. Dvojnásobná vražda pred Teplárňou ukázala, že diskriminácia a násilie kráčajú ruka v ruke,“ napísali vo vyhlásení.

Nemožnosť uzavrieť registrované partnerstvo

Slovensko na rozdiel napríklad od Česka doteraz nezaviedlo možnosť registrovaných partnerstiev párov rovnakého pohlavia. Z necelej desiatky strán a koalícií, ktoré majú šancu dostať sa v septembrových predčasných parlamentných voľbách do slovenskej snemovne, len dve strany otvorene presadzujú posilnenie práv ľudí z menšiny LGBT +.

Jedna z nich, liberálna SaS, po minuloročnom útoku pri gaybare neuspela v parlamente s návrhom na zavedenie partnerských zväzkov do právneho poriadku krajiny.

Vtedajšia vláda potom pripravila vlastný návrh na riešenie niektorých otázok praktického života partnerov, ktorí neuzavreli sobáš. Súčasný úradnícky kabinet ale predlohu ako nedostatočnú z rokovania snemovne stiahol. Takýto návrh predtým kritizovali tiež niektoré mimovládne organizácie.

Organizátori predpokladajú, že na námestie slobody prišlo okolo 15 000 ľudí. Téme sa venovala aj redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Pochod Hrdí na rodinu

Konzervatívni aktivisti zvolali na popoludnie na iné miesto v Bratislave sprievod Hrdí na rodinu. Organizátori tohtoročného 11. ročníka tohto podujatia, ktoré propaguje rodinu založenú na manželstve muža a ženy, tentoraz zvolili slogan Manželstvo chráni deti. Tento sprievod sa na Slovensku už v minulosti opakovane konal v rovnaký deň ako Dúhový pochod.

Téme sa venovala aj redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Množstvo ľudí pochodovalo v červených tričkách a s červenými balónmi ulicami bratislavského starého mesta. jedenásty ročník pochodu Hrdí na rodinu odštartoval na Jakubovom námestí v Bratislave. Samotný pochod ulicami bratislavského starého mesta trval necelú hodinu. Organizátori avizujú, že rovnaký zorganizujú aj na budúci rok.

Polícia riešila aj priestupky

Polícia musela v súvislosti so sobotňajšími zhromaždeniami riešiť aj prípady protiprávnych konaní. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Michal Szeiff.

„Jedna osoba sa dopustila priestupku týkajúceho sa extrémizmu, skutok bude ďalej riešiť odbor železničnej polície,“ konkretizoval Szeiff. „Ďalšia osoba sa na výzvu dobrovoľne dostavila na policajné oddelenie, aby vysvetlila používanie dronu. Po zadokumentovaní priestupku bude záležitosť odstúpená Dopravnému úradu,“ dodal k situácii do 18.00 h.

Uistil, že polícia pokračuje naďalej v monitoringu a zabezpečovaní verejného poriadku. Počas dňa spolupracovali štátni policajti i so zložkami bratislavskej Mestskej polície. Opatrenia sa týkali tiež bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko