Na hlavný obsah

V Poľsku klesá počet obyvateľov. Prorodinná politika nezaberá, problémom sú aj prísne protipotratové zákony

Hovoria o tom júnové štatistické údaje.

V Poľsku klesá počet obyvateľov. Prorodinná politika nezaberá, problémom sú aj prísne protipotratové zákony
Na ilustračnej snímke tehotná žena. Foto: RTVS

Počet obyvateľov Poľska znovu klesol, v júni mala krajina menej ako 37,7 milióna obyvateľov, a to napriek návratu emigrantov, prezrádzajú nové štatistické údaje. Predbežná správa poľského štatistického úradu uvádza, že na konci júna žilo v krajinách Európskej únie zhruba o 130 000 Poliakov menej než pred rokom.

Pokles počtu obyvateľov je jeden z najväčších od roku 2010, keď Poľsko malo viac než 38,5 miliónov obyvateľov. Deje sa tak napriek štedrej politike prídavkov pre rodiny s viac deťmi, ktorú pravicová vláda zahájila na konci roku 2015.

Úmrtí je viac ako narodení

V prvých šiestich mesiacoch tohto roku pripadlo na každých 10 000 obyvateľov o 34 úmrtí viac než narodení, minulého roku to bolo 21. Tohto roku sa narodilo o 14 000 novorodencov menej oproti rovnakému obdobiu minulého roku, a to napriek prorodinnej politike a nízkej nezamestnanosti, ktorá se v júni pohybovala okolo päť percent.

Podľa správy stále rastie počet emigrantov, ktorí sa vracajú do Poľska. Nepomohlo to však zvrátiť klesajúcu tendenciu v krajine. Predbežná správa neposkytla analýzu dát.

Kritici pripisujú nízku pôrodnosť – nižšiu než v ére komunizmu – najmä neistote žien po sprísnení zákazu interrupcií za terajšej konzervatívnej vlády, ktorý už viedol k úmrtiam niekoľkých tehotných žien. Lekári v obave z postihu čakali na zákrok až na odumretie plodu, no to už bolo neskoro.

Rozruch pred voľbami

Rozruch pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami vyvolal prípad ženy z Krakova, v médiách označovanú len ako pani Joanna, ktorá zavolala svojej lekárke, že si vzala pilulku vyvolávajúcu potrat a že se cíti psychicky zle.

Lekárka v obave zavolala na linku 112, aby Joannu previezli do nemocnice, kde však na pacientku okrem lekárov čakala aj polícia. Žena tvrdí, že policajti ju šikanovali a zastrašovali kvôli interrupcii, aj keď použitie pilulky zatiaľ nepredstavuje trestný čin. Polícia tvrdí, že ženu chránila pred prípadnou samovraždou, uviedla však aj údaje, ktoré predstavujú lekárske tajomstvo a ktoré vyznievajú ako očierňovanie pacientky.

Aktivistky podľa listu Gazeta Wyborcza na ôsmich miestach v Poľsku zvolali demonštrácie proti správaniu polície. Demonštrácií v Krakove, Varšave a na ďalších miestach sa podľa štátnej agentúry PAP zúčastnili stovky žien. Vyjadrili tým solidaritu a odsúdili policajné praktiky.

Agentúra pripomenula, že v krajine je nezákonné pomáhať pri interrupcii, no žena ukončením vlastného tehotenstva neporušuje zákon. „Sloboda, rovnosť, potrat na požiadanie!“ skandovali demonštrantky podľa denníka pred policajnou stanicou v Krakove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet