Na hlavný obsah

V Sliači žiadajú, aby vojaci platili daň z ubytovania. Medzinárodné zmluvy sú však obojstranné

Od daní sú oslobodení aj slovenskí vojaci na zahraničných misiách.

V Sliači žiadajú, aby vojaci platili daň z ubytovania. Medzinárodné zmluvy sú však obojstranné
Ilustračná snímka - vojaci. Foto: RTVS

V Sliači žiadajú, aby vojaci, ktorí sú ubytovaní na území mesta, platili daň z ubytovania. Primátorka tvrdí, že samospráva takto prichádza o tisícky eur ročne. Počet vojakov Severoatlantickej aliancie, ktorí môžu prísť na Slovensko nedávno národná rada zvýšila na maximálne 3 000.

Vo výcvikovom stredisku Lešť, v Sliači a v okolí sú ubytovaní vojaci Nemecka, Česka, či USA. Dokopy ich je na Slovensku približne tisíc.

Dani z ubytovanie pre vojakov sa venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

Primátorka Sliača má výhrady, že neplatia daň z ubytovania.

“Pre nás je každý návštevník, ktorý tu prenocuje návštevník. Nemožno ho od platenia daní oslobodiť. Vo všeobecne záväznom nariadení máme výnimku pre deti, a telesne postihnutých. Iné výnimky nemáme,“ uviedla primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová.

Vojaci však výnimku majú a to na základe viacerých medzinárodných dohôd, napríklad zmluvy SOFA z roku 1951.

“Majú vyššiu právnu silu, pretože sú medzinárodné a tie zmluvy v sebe zahŕňajú klauzulu, že tí príslušníci ozbrojených síl, vrátane rodinných príslušníkov, v tej jednotlivej krajine sú oslobodení od všetkých daní,“ spresnila vedúca oddelenia daní a poplatkov Banská Bystrica Viera Dudíková.

Primátorka Sliača tvrdí, že pre túto výnimku prichádza mesto o tisíce eur ročne. “Budeme musieť vyrubiť tú daň na základe pomôcok, ktoré máme a keďže správcom je ministerstvo obrany, budeme to fakturovať ministerstvu obrany. My totiž nemáme žiaden príjem z pobytu či už misijných vojakov, alebo vôbec ubytovaných v ich ubytovni,“ dodala Balgová.

Prínosy vojakov na území Slovenska

Poverený minister obrany pripomína, že prítomnosť vojakov NATO na Slovensku je v prvom rade o bezpečnosti a ochrane našej krajiny. Poukazuje však aj na ďalšie prínosy vojakov. “Často prinášajú ekonomické benefity tak či tak. Je to často veľká skupina ľudí. Míňajú peniaze, ktoré zarábajú tam, kde žijú, takže má to aj takéto súvisiace benefity pre región,“ ozrejmil poverený minister obrany SR Martin Sklenár.

Medzinárodné zmluvy sú obojstranné. Od daní sú oslobodení aj slovenskí vojaci na zahraničných misiách. Minister sa to zmeniť nechystá. “Je to záväzok, ktorý sme prevzali za seba z medzinárodnej zmluvy, takže ten naďalej platí,“ dodal Sklenár.

Do konca tohto roka by na Slovensko mal doraziť aj kontingent približne 400 španielskych vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko