Na hlavný obsah

Tri obce, ktoré robili s pomocou štátu vodovod či kanalizáciu, sa sporia s envirofondom

Ten chce vrátiť peniaze. Hovorí o pochybeniach pri súťaži.

Na mape Slovenska sú zvýraznené obce, ktoré sa sporia s envirofondom.
Tri obce, ktoré robili s pomocou štátu vodovod či kanalizáciu, sa sporia s envirofondom.Foto: RTVS

Tri obce, ktoré robili s pomocou štátu vodovod či kanalizáciu, sa sporia s envirofondom. Ten hovorí o pochybeniach pri súťaži a chce vrátiť peniaze. Obce, naopak, tvrdia, že ich štát tlačí do nútenej správy.

V Čoltove sa pustili do výstavby vodovodu. Podľa starostu robili súťaž pred viac než osemnástimi rokmi. Dnes však obec čelí nemalej pokute a mala by vrátiť aj poskytnuté financie.

„Spolu 482 523 eur. To je pre nás likvidačné, žiadne investície, žiadne projekty, nič. Akoby zomrel obec na 20 rokov,“ uviedol Ján Hubay, starosta obce Čoltovo.

Sporu s envirofondom sa venovala reportér RTVS Robert Latta:

Vo Vislave získali financie rovnako na vodovod. „Suma bola 960-tisíc eur, vodovod bol skolaudovaný,“ ozrejmil Milan Haňak starosta obce Vislava.

Napriek tomu nemôžu ukončiť stavbu a firme dlhujú asi 100-tisíc eur

„Okresný súd nám vydal platobné rozkazy. No obávame sa, že sa ako obec dostaneme do nútenej správy,“ vysvetlil starosta obce Vislava.

V zložitej situácii sú aj Kravany, ktoré realizovali kanalizáciu. Envirofond odstúpil od zmluvy. Obec však s výsledkami kontroly nesúhlasí. Hovorí, že postup envirofond pôvodne schválil.

„Podpísali sa zmluvy a my sme na základe podpisu zmluvy a podpisu zmluvy o dielo z roku 2016 začali tieto práce vykonávať,“ dodal Igor Gavalier, starosta obce Kravany.

Environmentálny fond reaguje, že od spomínaných obcí žiada vrátenie peňazí, lebo porušili podmienky dotačnej zmluvy. Dodáva, že sa na riešení po kontrolách dohodli s väčšinou samospráv.

„Z dvadsiatich šiestich príslušných obcí len tieto tri neakceptovali to, čo im navrhoval Enviromentálny fond. Pri jednej obci je podozrenie zo spáchania trestného činu,“ priblížil Ľubomír Vačok generálny riaditeľ Enviromentálneho fondu.

Spor s obcou Kravany skončí na súde. Envirofond bude zrejme rovnako postupovať aj proti Vislave. Tam sa ešte kontrola neskončila. Spomínané tri obce dostali na projekty spolu zhruba štyri milióny eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny