Na hlavný obsah

VšZP predložila ministerstvu zdravotníctva plán plnenia úsporných opatrení

Opatrenia majú poisťovni ušetriť 51,7 milióna eur.

VšZP predložila ministerstvu zdravotníctva plán plnenia úsporných opatrení
Logo Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Foto: RTVS

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) predložila ministerstvu zdravotníctva akčný plán plnenia úsporných opatrení. Potvrdila to Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie zdravotnej poisťovne. Opatrenia, ktoré majú VšZP ušetriť 51,7 milióna eur, jej nariadilo ministerstvo.

„Plán plnenia opatrení sme nášmu akcionárovi predložili v požadovanom termíne. Opatrenia sa týkajú viacerých oblastí, pričom väčšinou ide o kroky prevádzkového charakteru. Viaceré z opatrení VšZP zaviedla už dávnejšie, iné budeme implementovať postupne. Veríme, že prispejú k ešte efektívnejšej činnosti poisťovne. Ide o opatrenia vedúce k šetreniu prevádzkových nákladov, najmä v oblasti IT rozvoja a digitalizácie,“ priblížila VšZP.

Pri niektorých krokoch existuje podľa nej potreba súčinnosti rezortu zdravotníctva a legislatívne zmeny. „Návrhy opatrení tiež berú do úvahy, že nielen VšZP, ale všetky poisťovne sú v strate. Preto časť opatrení pri nastavovaní efektívneho zabezpečovania zdravotnej starostlivosti si vyžadujú spoluprácu všetkých troch zdravotných poisťovní,“ podotkla.

Opatrenia podľa nej pacienti v praxi nepocítia. „Pripravili sa tak, aby nedošlo k obmedzovaniu zdravotnej starostlivosti,“ uviedla. Deklarovala, že o detailoch a pripravovaných krokoch v súvislosti s opatreniami pravidelne komunikuje s dozornou radou a ministerstvom zdravotníctva. „Dialóg tiež bude prebiehať na úrovni Asociácie zdravotných poisťovní a iných dotknutých subjektov tak, aby došlo k úspechu pri plnení všetkých opatrení,“ doplnila.

Na problémy VšZP dlhodobo upozorňuje

VšZP poukázala na to, že na problémy vo financovaní zdravotníckeho sektora dlhodobo upozorňuje. „Výsledok hospodárenia všetkých troch poisťovní je dôsledok nedostatočnosti rozpočtu, nie neefektívneho hospodárenia. Jediným účinným riešením je dofinancovanie celého sektora zdravotníctva a následne ďalšie systematické zmeny,“ dodala.

Strata VšZP predstavovala ku koncu marca 50,2 milióna eur, vlani skončila v strate 153,8 milióna eur. Rezortný šéf Michal Palkovič preto v máji požiadal jej dozornú radu, aby predložila návrh opatrení na zvrátenie rastu dlhu. Očakával, že opatrenia budú spĺňať parametre, ktoré v minulosti musel spĺňať ozdravný krízový plán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko