Na hlavný obsah

Vo Vysokých Tatrách preniesli atmosféru benátskeho karnevalu do veľhôr

Podarilo sa im to akciou Benátska noc na Štrbskom plese.

Vo Vysokých Tatrách preniesli atmosféru benátskeho karnevalu do veľhôr
Tradíciu Benátskej noci obnovili na Štrbskom Plese v roku 2008. Foto: RTVS

Vo Vysokých Tatrách preniesli atmosféru talianskeho karnevalu do veľhôr. Podarilo sa im to akciou Benátska noc na Štrbskom plese. Podujatie plné romantiky zachytil aj štáb RTVS.

Tradíciu Benátskej noci obnovili na Štrbskom Plese v roku 2008. Koná sa nepravidelne a tentoraz to bol jej ôsmy ročník. „Tak, ako sa obnovila tradícia člnkovania, tak sme radi, že sa vrátila aj Benátska noc. Predsa len je to niečo úplne iné, ako akékoľvek iné podujatia, ktoré sa vo Vysokých Tatrách konajú,“ priblížil hovorca prevádzkovateľa tatranských stredísk Marián Galajda.

„K Benátskej noci patria gondoly a člnky. Myslím si, že je to pekné,“ skonštatoval starosta obce Štrba Michal Sýkora. Atraktívne zrkadlové sochy, barokové kostýmy, bohatý kultúrny program a voňavé dobroty. To všetko dopĺňalo benátske člnkovanie na Štrbskom plese.

„Člnkujeme až do 20.00 h. Je to prakticky jediný deň, kedy počas leta prevádzkujeme toto člnkovanie až do takmer zotmenia. Viac už nemôžeme, pretože to limituje ochrana prírody,“ dodal Galajda.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Mnohým vŕtalo v hlave, prečo sa Benátska noc začala už popoludní. Logické vysvetlenie ponúkol jeden z hudobných hostí akcie Felix Slováček. „Keď začne Benátska no o štvrtej poobede, tak to má určite svoj dôvod. Asi je to preto, aby trvala dlhšie. Ja som bol v Benátkach veľakrát, ale nikdy som sa v benátskej gondole neodfotil. Tak možno to ešte stihnem,“ povedal Felix Slováček.

Aké bývali Benátske noci v minulom storočí nám prezradil dlhoročný starosta Štrby. „Naši súrodenci, ktorí boli starší, tak sa tešili na Benátsku noc, lebo vedeli, že tu budú do rána, to sa domov nechodilo,“ spomínal starosta Sýkora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny