Na hlavný obsah

VšZP má šetriť aj na liekoch. Odborníčka tvrdí, že na to môžu opäť doplatiť pacienti

Poisťovňa musí ušetriť takmer 52 miliónov eur.

VšZP má šetriť aj na liekoch. Odborníčka tvrdí, že na to môžu opäť doplatiť pacienti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po odchode Richarda Strapka čakajú Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) úsporné opatrenia. Do konca tohto roka musí ušetriť takmer 52 miliónov eur. Škrtať bude na prevádzkových nákladoch, ako aj na liekoch. Podľa Asociácie na ochranu práv pacientov niektorí zrejme na to doplatia.

VšZP má napríklad päť miliónov eur ušetriť tak, že do zoznamu liekov na výnimku nové už nezaradí. „Nie je to totiž potrebné, keďže od leta platí novela zákona, ktorá spôsobuje, že nám vstupujú nové inovatívne lieky do štandardnej kategorizácie. To znamená, že nemusí sa pacient doprosovať cez lekára o tieto výnimky,“ uviedol predseda dozornej rady VšZP Martin Smatana.

Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) tvrdí, že problém môžu mať ľudia so zriedkavými ochoreniami. „Častokrát ide o pacientov v počte do desať pre celé územie Slovenska, pre ktorých niektoré lieky neboli dostupné,“ tvrdí viceprezidentka AOPP Elena Marušáková.

Úsporným opatreniam v štátnej zdravotnej poisťovni sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

VšZP očakáva, že ďalších päť miliónov eur ušetrí, keď prestane preplácať lieky na výnimku, ak sa nesplnia podmienky. Podľa Smatanu ide prevažne o experimentálnu liečbu.

„Aj dnes či štátna poisťovňa, alebo súkromné, mali tendenciu niekedy, keď boli dobré finančné časy, hradiť lieky, kde samotný výrobca, držiteľ registrácie neuvádza, že liek by sa mal použiť na danú diagnózu. To znamená, že neexistujú žiadne klinické štúdie ani indikácie, že liek by mohol byť efektívny,“ dodal Smatana.

Rezort tvrdí, že pacienti nič nepocítia

Minister zdravotníctva Michal Palkovič tvrdí, že noví pacienti a ani tí, ktorí sa už liečia, šetrenie nemajú pocítiť. „Ešte stále dostatočný priestor na schvaľovanie napr. aj liekov, ktoré idú na výnimku. Je tam prečerpaných približne 16 mil. eur. Limity sú niekoľkonásobne vyššie, čiže tu absolútne nehrozí, aby sa pacienti nedostali k adekvátnej liečbe,“ uviedol.

Bývalá štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková si však myslí, že pacientov sa úspory predsa len dotknú. „Akonáhle chcete urobiť úsporu na výnimkových liekoch, tak nejaké tie výnimkové lieky sa k pacientom nedostanú. Čiže určitý zásah smerom k pacientovi tam bude,“ povedala.

VšZP sa k úsporným opatreniam plánuje vyjadriť až na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko