Na hlavný obsah

Východ sa ešte nespamätal zo stredajších búrok a už platia ďalšie výstrahy. Hrozia prudké lejaky aj krúpy

SHMÚ vydal aj hydrologické výstrahy prvého stupňa.

Východ sa ešte nespamätal zo stredajších búrok a už platia ďalšie výstrahy. Hrozia prudké lejaky aj krúpy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Na východnom Slovensku sa môže výdatnejšie rozpršať aj počas štvrtka (20. 7.). Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa pred búrkami. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy druhého stupňa platia pre takmer celý Košický kraj. Miestami sa môžu vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 40 milimetrov za pol hodinu, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu i veľkými krúpami.

Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Prešovský kraj a okresy Sobrance a Spišská Nová Ves v Košickom kraji. Vyskytnúť sa tam môžu búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za pol hodinu, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.
Výstrahy predbežne platia od 10.00 do 18.00 h. SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa pre okresy Michalovce a Sobrance.

Na snímke výstrahy SHMÚ pred búrkami.
Na snímke výstrahy SHMÚ pred búrkami.Foto: SHMÚ

Počasie sa na východe vyzúrilo už počas stredy (19. 7.). Hasiči v Prešovskom kraji zasahovali celkovo desaťkrát. V teréne bolo 34 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s 11 kusmi hasičskej techniky. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove Miroslava Knišová.

Ako povedala, ich pomoc bola potrebná najmä pri odstraňovaní popadaných stromov, čerpaní vody zo suterénov rodinných domov a pri odstraňovaní a zabezpečovaní strhnutých a poškodených striech.

„Príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru vo Vranove nad Topľou, z hasičskej stanice Vranov nad Topľou a Holčíkovce zasahovali spolu trikrát,“ uviedla Knišová. Rovnako trikrát zasahovali hasiči zo staníc v Humennom a Snine. Dvakrát boli v teréne hasiči z Giraltoviec a Stropkova a po jednom výjazde mali hasiči z Bardejova a z Prešova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko